Sudetští Němci z Ackermannovy obce se poprvé sešli v Česku

Plzeň - Na setkání Ackermannovy obce se dnes do Plzně sjelo zhruba 500 jejích členů. Organizace, kterou v roce 1946 založili katolíci, vysídlení ze Sudet, klade ve svém programu důraz na smíření mezi Čechy a Němci, ochranu společného dědictví a dobré sousedské vztahy. Letošní setkání, kterého se mimo jiné zúčastnil i senátor Karel Schwarzenberg,  organizátoři zaměřili na českou veřejnost. Mimo jiné chtějí vyvracet vžité obavy z případných nároků sudetských Němců na vrácení zabraného majetku nebo na odškodnění.

Zbavit český národ strachu ze sudetoněmeckých nároků se snažil i předseda Ackermannovy obce Adolf Ullmann: „My rozumíme tomu strachu lidí, kteří tady teď žijí. Ale ten není na místě. Ta přání jsou jiná. Ve vztahu k přátelství a porozumění.“ 

Na setkání přijel i mluvčí sudetoněmeckých krajanských sdružení a poslanec Evropského parlamentu Berndt Posselt, který hovořil hlavně o nutnosti integrace všech názorů: „Je zhruba milion sudetských Němců. Já reprezentují všechny skupiny s jejich rozdílnými názory. Jedni si myslí to, další zase něco jiného. Je to v integraci všech názorů.“

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Podle Jaromíra Talíře, předsedy české odnože Ackermannnovy obce, je důležitý křesťanský základ a obracení se nikoliv do minulosti, ale do budoucnosti.

Ackermannova obec, která jako jediný sudetoněmecký spolek má svoji organizační odnož v České republice, pořádá velká setkání jednou za tři roky. To letošní je jedenatřicáté a poprvé se koná na území České republiky.