Rumunský Rom ve vinohradské nemocnici zemřel

Praha - Sedmnáctiletý rumunský Rom, který se před dvěma týdny topil u Staré Boleslavi, zemřel. Mladík byl hospitalizován v pražské vinohradské nemocnici s vážnými zdravotními problémy. Byl v hlubokém bezvědomí a lékaři ho udržovali na přístrojích. Jeho stav se v neděli zhoršil a operace nebyla možná. Mladíkovi příbuzní jsou velmi zarmouceni. Asi padesátka se jich shromáždila před nemocnicí, kde společně truchlili. Tělo mladíka chtějí nechat převézt do Rumunska a tam ho pohřbít. Formality potřebné k převozu budou Romové vyřizovat už zítra. Podle všeho si odvoz sami zaplatí a poté všichni odjedou zpět do Rumunska.

Romové se chtějí večer vrátit zpět do Husince, kde dosud tábořili. V Husinci bude proto posílena policejní hlídka, aby se předešlo případným problémům. 

Klan Rumunských Romů mířil před 14 dny do Berlína na konferenci. Ion Miclecsu, syn jednoho z významných romských předáků, se chtěl u Staré Boleslavi vykoupat, ačkoliv neuměl plavat. Skončil v pražské vinohradské nemocnici na klinice anesteziologie a resuscitace. Jeho stav byl po celou dobu kritický, pod vodou byl totiž delší dobu. Přes veškerou snahu lékařů zemřel dnes v půl druhé odpoledne. Podle dostupných informací není jasné, jak byl mladík pojištěn pro placení hospitalizace v zahraničí. Vinohradská nemocnice zjišťuje, zda měl pojištění v Rumunsku. Jeho léčba stála víc jak milion korun.


Desítky příbuzných i dalších Romů mladého romského prince se sjely minulý týden do Prahy, aby ho v boji o život podpořili. Přijeli z Rumunska, Lotyšška či Francie. Většina z nich tábořila na soukromém pozemku na břehu Vltavy v Husinci u Prahy. Vedení obce si ale nepřálo, aby tam pobývali kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Starostka Husince chtěla, aby Romové pozemek vyklidili, policie je k tomu ale donutit nemohla, protože neměla potřebné pravomoci.

Do Husince se Romové přestěhovali ve čtvrtek od Počernického rybníka. Několik nocí předtím strávili v kempu na Pražačce, kde pobyt hradili z výtěžku sbírky uspořádané pražskými Romy. Sami však platit nechtěli, proto odjeli. Nejdříve tábořili přímo před vinohradskou nemocnicí, odtud je ale úředníci přestěhovali na Pražačku, aby předešli možným výtržnostem.