Koncert Madonny omezí dopravu, uzavřeno bude 17 ulic

Praha - Kvůli koncertu americké popové zpěvačky Madonny připravuje pražská policie na 13. srpen rozsáhlá bezpečnostní a dopravní opatření na pražském Jižním Městě. Na místě bude 240 policistů a strážníků, kteří budou zajišťovat okolí konání této akce. Dopravní policie bude dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu na přilehlých komunikacích, uvedla na internetových stránkách policejní mluvčí Eva Miklíková. Na koncertě se očekává účast nejméně 40 tisíc diváků. Do prostoru ohraničeného areálu bude zakázáno vnášet zbraně, fotoaparáty, kamery, ale i deštníky či láhve s vodou. Během akce bude na Jižním Městě uzavřeno 17 ulic, další tři potom v Šeberově. Policie výrazně omezí provoz aut i v Chilské a Roztylské ulici, kde bude doprava svedena pouze do dvou pruhů.

Na Jižním Městě bude kvůli koncertu uzavřeno 17 ulic

Od 12:00 do 24:00 budou 13. srpna uzavřené ulice Zdiměřická, Chomutovická, Křejpského, Bartůňkova, V Benátkách, K Remízku, Komárkova, Hrdličkova, Kloknerova, Augustinova, Dědinova, Jarníkova, Láskova, V Parku, Šustova, K Hrnčířům a V Ladech. Vjezd tam budou mít povolený pouze místní obyvatelé, kteří se musí prokázat dokladem.

K místu koncertu povedou dvě trasy

K areálu budou dvě přístupové trasy od stanice metra Chodov a Opatov. První povede ze stanice metra Chodov po Roztylské ulici. Zde budou pro chodce určené dva jízdní pruhy na levé straně vozovky, zbylé dva pruhy budou sloužit obousměrně pro individuální automobilovou dopravu. V Chilské ulici dojde k uzavírce pravé strany vozovky ve směru od stanice metra Opatov, která bude určena pro chodce, vozidla budou moci jezdit v obou směrech levou stranou vozovky. V uvedeném úseku budou omezeny vjezdy a výjezdy vozidel do a ze sídliště Jižní Město. Během koncertu bude uzavřený i sjezd z dálnice D1 na 2. kilometru u Šeberova. Policie doporučuje mimopražským návštěvníkům, aby během dne zaparkovali v jiné části Prahy a k dopravě na koncert využili MHD.

„Koncert Madonny bude zatím jedinou produkcí, která se v přírodním amfiteátru na Jižním Městě letos uskuteční. Pokud by pořadatelé chtěli tento prostor v budoucnu využít, museli by o tom opět rozhodovat zastupitelé Prahy 11,“ podotkl starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Policie doporučuje návštěvníkům akce, aby pro cestu k pódiu zvolili spíše Roztylskou ulici. Tato komunikace bude sloužit i jako hlavní trasa, je širší a také pro chodce bezpečnější. Parkovací kapacity jsou u areálu velmi omezené. Přednost budou mít rezidenti a ti, kteří se vejdou na odstavná parkoviště. Ostatní auta budou strážníky městské policie odkloněna zpět na dálnici ve směru z Prahy. Výhodnější bude využití MHD, kde bude jako jízdenka sloužit vstupenka na tento koncert.

Očekává se 40 000 diváků

Zástupce agentury Live Nation Petr Novák očekává, že na koncert dorazí asi 40 000 diváků. Většina z nich se bude muset na chodovskou lokalitu Na Jelenách dopravit metrem, protože v okolí není dostatek parkovacích míst. Dopravní podnik proto podle jeho pracovníka Jana Cibulky připravuje mimořádný provoz. V době největšího návalu lidí pojedou soupravy metra každých 120 až 150 vteřin.

České dráhy posílí po koncertu noční vlaky

Dráhy pro odvoz fanoušků posílí také noční vlaky. Půlnoční spoj do Kladna bude mít více vozů, speciálně bude posílena trasa Praha-Kralupy, kde pojede kapacitní pantograf.

Účastníci koncertu můžou pro cestu z koncertu využít pravidelné spoje. V regionální dopravě odjíždějí i v pozdních nočních hodinách vlaky z Prahy do všech hlavních směrů v hodinových, v některých směrech dokonce v půlhodinových intervalech. Poslední spoje vyjedou kolem půlnoci.

Na pořádek a bezpečí návštěvníků dohlédne přes 1 000 lidí

Agentura Live Nation zaplatí 600 až 700 bezpečnostních pracovníků, městská a státní policie do ulic pošle 240 mužů a žen. Pomůže jim také 80 zdravotníků a 30 hasičů. Dalších asi 300 lidí se soustředí na přípravy samotného koncertu. Areál bude otevřen od 16:30. Koncert začíná v 19:00 vystoupením DJ Paula Oakenfolda, po něm přijde hlavní hvězda večera, Madonna. Předpokládaný konec akce je plánován na třiadvacátou hodinu.

Zpracován je také evakuační plán, podle zástupce hasičů bude v případě nebezpečí areál vyklizen do dvanácti minut.