Nejsilnější strany zahájily volební kampaně

Praha - Na jižní Moravě začíná boj o hlasy voličů mezi dvěma nejsilnějšími politickými stranami. Lídr občanských demokratů Mirek Topolánek vyrazí mezi lidi na kole - během srpna chce objet celý kraj s programem Léto s Topolem. Předseda ČSSD Jiří Paroubek zase míří do moravské metropole. Na svou cestu mezi voliče vyjede také lídr středočeské kandidátky ODS Petr Bendl - po vzoru svého předsedy na kole.

ČSSD i ODS nyní slibují pozitivní kampaň, ve které budou s voliči více komunikovat a konzultovat s nimi svůj program. Podle názorů odborníků se však nic takového nedá očekávat. Již nyní se podle nich obě strany vymezují spíše negativně, i když tvrdí opak.

Obě nejsilnější strany již své kampaně představily. Lídr ODS se snažil politická témata odlehčit, a tak přišel s akcí Léto s Topolem, při které bude Jihomoravský kraj objíždět na kole. ČSSD svůj předvolební boj zahájila představením nových webových stránek. Chce tím tak dokázat svou snahu být moderní a inovativní. I ostatní propagační materiály by totiž měly být v digitální podobě.

ČSSD a ODS se připravují na volby (zdroj: ČT24)

Politici plánují s občany diskutovat o jejich problémech. Sociální demokracie hodlá do svého programu zapracovat připomínky, které získají od veřejnosti a takto upravenou verzi představit v polovině září. Podobný postup občanských demokratů by měl vyvrcholit dříve, již na konci srpna.

Průzkumy ukazují, že nyní by se do dolní sněmovny dostalo pět stran. Kromě ČSSD, ODS a komunistů by to také byli lidovci a nová strana TOP 09, kterou založil bývalý lidovec Miroslav Kalousek. Celkově by zvítězila ODS, sociální demokraty by porazila o více než 8 procent.