V Libereckém kraji skončí ředitel záchranky, prý špatně pracuje

Liberec - Radní Libereckého kraje odvolali ředitele krajské zdravotnické záchranné služby Zdeňka Kubra (ODS). Jako zdůvodnění uvádějí radní údajně neefektivní a nehospodárnou práci záchranné služby. Kubr je členem regionální rady ODS v Libereckém kraji a za svým odvoláním vidí pouze politické důvody. V Libereckém kraji totiž vládne ČSSD, Strana pro otevřenou společnost a KSČM.

„Výhrady proti mně jsou obecné, v důvodové zprávě jsem nenašel žádnou konkrétní věc. A ani tam být nemůže. Záchranná služba je letos v zisku skoro deset milionů korun, nepřišla na nás ani jediná stížnost od pacientů a ani žaloba. Kolegové z jiných krajů se k nám jezdí učit,“ uvedl Kubr.

Důvodová zpráva kritizuje způsob nastavení komunikace mezi jednotlivými součástmi záchranné služby, které často neumožňuje optimální využití sil a prostředků, kterými záchranná služba disponuje. Následkem je větší personální, technická a ekonomická náročnost, přičemž výsledný efekt není mnohdy úměrný charakteru nasazené výjezdové skupiny. Zpráva kritizuje i činnost operačních středisek, které jsou vystaveny mnohdy neúměrnému tlaku při vyhodnocování tísňových výzev, a dále pak ne vždy v kompatibilním nasazení výjezdové skupiny u primárních zásahů.

Krajským radním vadí také špatná komunikace záchranné služby s nemocnicemi. „Ředitel žádné nemocnice se mnou nikdy nemluvil o tom, že má se záchrannou službou nějaké problémy,“ uvedl Kubr. Ve funkci ředitele skončí 10. srpna. „Rád bych viděl člověka, který takřka okamžitě převezme celou záchrannou službu se 400 zaměstnanci,“ podotkl.

Kubr měl odlišný názor než ČSSD na vybudování nové stanice záchranné služby v Harrachově. Sociální demokraté založení nového výjezdového stanoviště zařadili do svého předvolebního programu. Stanice tam dodnes není a záchranná služba ji tam ani neplánovala.