Urolog, který měl podvádět pacienty, vinu popírá

Praha - Soud dnes začal řešit případ lékaře Zbyňka Veselského, kterého žalobce viní z podvádění pacientů. Doktor údajně na třech pacientech vylákal přes 300.000 korun s tím, že jim stanovil špatnou diagnózu a slíbil jim nestandardní léčbu či speciální vyšetření. Veselský, kterému v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení, svou vinu popřel. Soud se k případu vrátí znovu na začátku října.

Veselský se už dvakrát k soudu nedostavil, a jednání bylo proto odročeno. Na lékaře podal v září 2007 trestní oznámení jeho bývalý pacient Jindřich Popelář. Tento urolog mu totiž oznámil, že má rakovinu, a nabídl mu, že ho bude léčit pomocí speciálních injekcí, za které inkasoval 30 000 korun. Muž ale poté zjistil, že rakovinu vůbec neměl. Následovala další trestní oznámení lidí, kteří prý měli s lékařem podobnou zkušenost. Veselský trvá na tom, že celá záležitost je osobní útok Jindřicha Popeláře a jím ovlivněných lidí. Podal proti němu žalobu na ochranu osobnosti.  

Popelář podle něj bral více jak 18 let anabolické steroidy, a on proto prý odmítl pokračovat v léčbě jeho urologických problémů. „Léčba mohla být úspěšná pouze v případě, že by anabolika přestal užívat,“ uvedl doktor. Mezi ním a pacientem pak podle jeho slov vznikly spory přiživené tím, že mu nechtěl steroidy dodávat. Kulturista mu prý následně začal vyhrožovat.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Případem se již zabývala Česká lékařská komora (ČLK), lékař dostal pokutu 12 000 korun. Pokud bude urolog odsouzen, bude podle dřívějšího vyjádření ČLK z komory zřejmě vyloučen a ztratí tak možnost dále profesi vykonávat.

Lékař z Opatovic již jednou souzen byl. Stalo se tak kvůli případu, kdy se v roce 2000 podílel na vyoperování nesprávné ledviny pacienta. Od soudu odešel s osmiměsíčním podmíněným trestem. Pacient následkem této pokažené operace, při které přišel o jedinou zdravou ledvinu, v polovině roku 2004 zemřel. Na podzim 2003 zase urolog vykázal falešnou operaci. Kvůli tomu ztratil místo v královéhradecké fakultní nemocnici, kde do té doby působil.