Policie chce sjednotit názor na dechové zkoušky

Praha - Dopravní policisté poslali Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně materiál s případy, ve kterých posloužily jako hlavní důkaz dechové zkoušky na alkohol. Podle šéfa dopravních policistů Leoše Tržila má dokument pomoci sjednotit praxi policistů, státních zástupců i soudců v boji proti řízení vozidel pod vlivem alkoholu. Ne každý soud v Česku se totiž spokojí s dechovou zkouškou, některé stále vyžadují i krevní test. Na nejednotný názor před časem upozornily Lidové noviny. Od ledna se přitom dechová zkouška podle zákona považuje za důkaz.

Státní zastupitelství dnes také potvrdilo, že se materiálem bude zabývat. „Jedná se o velice komplikovaný problém, jehož řešení si vyžádá delší dobu,“ řekla mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Renata Malinová. Podle ní se v praxi výsledky z dechových zkoušek používaly pouze podpůrně, jsou-li k dispozici další důkazy, a přednost mají odběry krve.

Podle Lidových novin řidiči jedoucí pod vlivem alkoholu, které přistihne policie, mohou v Praze a několika dalších oblastech republiky vyváznout bez trestu, protože některým soudům nestačí dechová zkouška a vyžadují krevní test.

„Na základě průzkumu, který jsme provedli počátkem roku, jsme zjistili, že na policii jsou v různých regionech kladeny různé požadavky ke zpracování a dokumentaci těchto skutků,“ řekl Tržil. Policisté pro dechovou zkoušku používají zpravidla kalibrované měřiče značky Dräger, které tvoří 80 procent všech policejních měřičů. Jejich přesnost měla ušetřit peníze za krevní testy a policistům cesty do nemocnice, které je údajně zdržovaly v práci.

Český metrologický institut podle šéfa dopravních policistů už dříve doložil, že odborné měření alkoholu v dechu je věrohodné a s krevními rozbory srovnatelné. Podle Tržila by mělo být ve 21. století běžné používat moderní technické prostředky, jejichž výstup je rovnocenný se zastaralými metodami.