Robejšek: V Česku se stala populární negativní volební kampaň

Praha - Letošní srpen není významný jen kvůli okurkové sezoně, ale především proto, že odstartoval předvolební kampaně. Politické strany se snaží přitáhnout své voliče k podzimním sněmovním volbám. I v Německu se chystají volby, které ovšem proběhnou o něco dříve než u nás. Situace u našich sousedů se ale, na rozdíl od České republiky, zdá již předem rozhodnutá. Potvrdil to český politolog žijící v Německu, Petr Robejšek.

Dle slov experta na mezinárodní vztahy Robejška, mají české a německé volební kampaně něco společného. Ideologicky se podle něj totiž nijak neliší. V praktické politice nemají jak ukázat skutečné programové a operativní rozdíly.

„Voliči ve skutečnosti nemají zájem o politiku. Hlavní problém je ale v tom, že operační prostor pro jakoukoli a jakkoli sestavenou vládu je předem jasně omezený. Politika sociální demokracie tak, i kdyby vládla sama, se prakticky nebude zásadně lišit od politiky křesťanské demokracie,“ řekl Petr Robejšek.   

Rozhovor s Petrem Robejškem (zdroj: ČT24)

V Česku se stala hodně populární negativní předvolební kampaň. Už i v minulých volbách se u voličů celkem osvědčila. „Myslím si, že je to především otázka vývoje. Voliči se musí postupně vychovat k tomu, aby mohli přijímat jinou a diferencovanou volební kampaň,“ podotkl Robejšek.

Robejšek: Zákonná opatření by neměla být odrazem závisti 

Dle slov politologa nesmírně záleží na tom, aby tato společnost byla sytá, aby za sebou měla několik let blahobytu. Jedině tak potom zrodí politiky, kteří již nebudou muset koukat na to, co politika přinese, a budou moci opravdu sloužit národu.

„Měli bychom dát pozor na to, aby zákonná opatření nefungovala jako odraz naší závisti. Ten sklon tady je. Problém je v tom, že ta generace, která rozhoduje o určitém zákonném opatření, potom naplno nezažívá jeho důsledky. Ty zažívá následující generace, která se na to opět snaží nějak reagovat. Měli bychom se na věci dívat v širším kontextu,“ dodal Robejšek.