Holčičku brutálně týrala družka její matky

Ostrava - Devítileté děvčátko z Ostravy podle policie téměř tři roky brutálně týrala družka jeho matky. Obviněné sedmadvacetileté ženě hrozí za týrání a ublížení na zdraví až osm let vězení. Dívenka žila ve společném bytě se svým mladším sourozencem, devětadvacetiletou matkou a její partnerkou. Právě ji policie podezřívá, že dítě prakticky denně psychicky i fyzicky týrala od června 2006 do letošního března.

Násilnice měla dítěti ubližovat v noci, kdy jeho matka chodila do práce. „Měla dívenku bít pěstmi i různými předměty, kopat ji, šlapat po ní obutá, pálit ji cigaretou či topit,“ popsala týrání policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Děsivé zacházení mělo vyvrcholit loni 1. prosince, kdy ji měla žena škrtit a napadnout kovovou částí naběračky. Děvčátko poté skončilo se zraněním v nemocnici, z níž se nechtělo vrátit domů.

Na jaře oznámila policii týrání své žákyně třídní učitelka, která si všimla podlitin na těle dívenky. Holčička se jí zároveň se situací v rodině svěřila. Ještě ten den, 20. března, ji policisté ve spolupráci se sociálními pracovníky matce odebrali. Podle Holčákové dostala dívenka opatrovníka, protože matka nehájila její práva.

Reportáž Kristýny Staškivové (zdroj: ČT24)

„Dítě mělo učitelce svěřit mimo jiné, že místo teplého jídla jí jen rohlíky se salámem a nemá si kde uvařit ani čaj. Nemělo ani žádné hračky, zato mělo velmi dobře znát pojmy 'herák' či 'fet', které měla 'teta' používat,“ dodala Holčáková.