Policie dopadla údajné lupiče 14 milionů

Praha - Policisté zadrželi tři muže, kteří měli v červnu tohoto roku v Praze u poštovního úřadu přepadnout vůz bezpečnostní agentury a uloupit z něho přes 14 milionů korun. Pachatelům hrozí odnětí svobody ve výši 10 až 15 let nebo výjimečný trest.

Kriminalisté ve spolupráci se zásahovou jednotkou zatkli tři muže ve věku 27, 31 a 45 let. Krátce poté byli všichni tři pachatelé obviněni z trestného činu loupeže ve spolupachatelství. Při domovních prohlídkách kriminalisté zajistili část odcizené finanční hotovosti. Zbytek peněz trojice použila pro vlastní potřebu.

Skupinka se měla loupežného přepadení dopustit v červnu u poštovního úřadu v ulici Na Strži v Praze. Během nakládky bezpečnostních boxů s finanční hotovostí ochromili lupiči paralyzérem pracovníky bezpečnostní agentury a přepravní boxy s penězi odcizili. Přepadení podle policistů netrvalo déle než 20 vteřin. Pachatelé z místa ujeli vozem Škoda Felicia, který spolu s boxy zapálili poblíž krčského nádraží.

Česká pošta původně oznámila, že pracovníkům agentury G4S Cash Services pachatelé odcizili 8,4 milionu korun. Poště však loupeží nevznikla žádná škoda, protože ve chvíli přepadení byla za peníze již odpovědná agentura.

Největší loupež v historii - 153 milionů 

K rekordní loupeži peněz z aut, která je převážejí, došlo před sedmi lety. Tehdy přepadli ozbrojení lupiči na Evropské ulici v Praze 6 vůz agentury Group 4 Securitas, který převážel peníze ze Citibank, a ukradli 153 milionů korun. Lupiči nebyli nikdy dopadeni. Úspěšná byla také skupina lupičů převlečená za policisty, která před třemi lety přepadla u Slavkova u Brna vůz bezpečnostní služby Brink's C.L. Pachatele ani peníze (77 milionů) se policii nepodařilo vypátrat. Třetí největší loupež (74 milionů) se odehrála u Sedmihorek na Semilsku, kdy řidič dodávky agentury Fenix po dohodě s komplici zastavil u benzinky a od odemčeného auta odešel. Posádka tvrdila, že ji někdo přepadl, když zastavili, protože potřebovali na záchod. Soud je potrestal pěti a dvanácti lety vězení.

Peníze
Zdroj: ČT24
Vydáno pod