Nový silniční zákon zlepšil situaci na slovenských silnicích

Bratislava - Nový silniční zákon snížil počty mrtvých na slovenských vozovkách. Statistiky uvádějí za letošních prvních sedm měsíců 211 mrtvých, což je o 52 méně než loni. Je to nejnižší počet za posledních 18 let. Vysoké pokuty pomohly snížit počty obětí dopravních nehod. Policie příznivý vývoj vysvětluje také zvýšením počtu policistů a nákupem nové techniky. Útvary dopravní a pořádkové policie byly na Slovensku rozšířené o 1 200 lidí. Policie tam dostala na silniční piráty i nové laserové radary. Novými radary lze zjistit i zda řidič za volantem telefonuje z mobilního telefonu nebo zda nemá zapnuté bezpečnostní pásy. Nejvyšší pokuta, která hrozí řidičům na Slovensku, je 1 300 eur.

Podle slovenského policejního ředitele Jána Packa se bude policie chovat stejně jako řidiči. Výše pokuty, kterou budou policisté udělovat, je podle něho závislá na samotných řidičích. Pokud budou jezdit slušně, tak se policie bude usmívat, jestliže nebudou dodržovat předpisy, dostanou vysoké pokuty.

Za první půlrok zastavili dopravní policisté na Slovensku téměř 103 000 řidičů, dalších 22 000 naměřila pořádková policie z obvodních oddělení.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Právě pořádkoví policisté by měli s novými laserovými měřiči hlídat i silnice nižších tříd, kde to řidiči doposud nečekali.