Za drobné překročení rychlosti zřejmě nebudou trestné body

Praha - Ministerstvo dopravy připravuje novinky v silničním zákoně - podle nich by se drobné překročení nejvyšší povolené rychlosti od příštího roku mohlo obejít bez bodového postihu řidičů. Další změnou by pak mělo být zrušení dopravní značky upozorňující řidiče na radary městských strážníků. Podle ministerstva jsou tyto cedule zbytečné. Značky by měly přestat platit od příštího roku, tedy po necelých osmi měsících od svého zavedení. Snahu ministerstva vítají i policisté a strážníci.

Tisíc korun a ztráta dvou bodů teď hrozí řidiči, který v obci překročí rychlost do 20 km/h a mimo obec do 30 km/h. Od ledna příštího roku chce ministerstvo dopravy nad drobnými hříšníky přivřít oči. „Pokud by došlo k překročení rychlosti do 5 km/h, tak by tento přestupek nebyl ohodnocen trestnými body, pouze pokutou,“ potvrdil České televizi Jakub Ptačinský z tiskového odboru ministerstva.

Změna má omezit i možnost šikany řidičů ze strany policie, přivítali by ji i experti. Diskusi o změně se nebrání ani policisté. „Dovedu si představit, že některé menší přestupky nebudou bodovány tak, jak dneska jsou,“ odpověděl na dotaz ohledně bodového trestání šéf dopravních policistů Leoš Tržil.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Značka o měření rychlosti zřejmě ze silnic zmizí 

Povinnost označit místa, kde obecní policie měří rychlost, platí od začátku roku. Místa, kde mohou městští strážníci měřit rychlost, určuje republiková policie. Počátek a konec úseku měření musejí být nyní podle zákona označeny přenosnou dopravní značkou s vyobrazením kamery snímající rychlost a nápisy „Měření rychlosti“ a „Konec měření rychlosti“. Až do dubna však chyběla podoba těchto označení.

Podle policie jsou tyto značky k ničemu. „My jsme pro to, aby městští policisté měřili jen na místech, kde jim to schválíme. Ale aby si místa měření museli vytyčovat cedulí, která řidiče jasně varuje, to je podle nás nesmysl,“ zhodnotil současný stav Tržil. „Obce a města to stálo zbytečné peníze,“ prohlásil zase o cedulích ředitel prostějovských strážníků. Výroba jedné značky stála asi 3 500 korun, Prostějov jich má v katastru třináct.

Karel Hanzelka, mluvčí ministerstva dopravy

„Ty značky podle nás nemají velký smysl. Řidičům jen napoví, kde zpomalit, aby se vyhnuli pokutě, a kde naopak beztrestně zrychlit.“

Novelu zákona, která značky zavedla, podepsal prezident Václav Klaus koncem loňského roku. Šlo o reakci na loňský zásah sněmovny do silničního zákona. Poslanci v rámci reformy policie totiž navrhli úplně zrušit právo obecní policie měřit rychlost jízdy. Argumentovali tím, že mnohé obce toho zneužívají k vylepšení svých příjmů.