Pojišťovny přispějí na vyšší platy sester pouze v některých nemocnicích

Praha - Česká asociace sester cítí rozčarování nad jednáním pojišťoven. Ty totiž oznámily, že slíbené peníze na zvýšení platu pro sestřičky hodlají poslat pouze těm nemocnicím, které nejsou schopny zajistit platové navýšení ze svých zdrojů. Sestry přitom dostaly od ministerstva zdravotnictví slíbeno 15 procent navíc, což se mělo projevit už na červencových výplatních páskách.

Ještě před několika týdny se ministerstvo chlubilo příslibem plošného zvýšení platu všem sestrám až o 2 500 korun, a to od července. Ministryně Dana Jurásková tehdy tvrdila: „Je to skokově nejvyšší nárůst za posledních dvacet let.“ Realita po měsíci a půl je však jiná a sestry neskrývají nemilé překvapení. Podle verdiktu pojišťoven půjdou slíbené peníze jen do vybraných nemocnic.

„Budeme jednat v pondělí s ministerstvem zdravotnictví, potažmo s ministryní Juráskovou, a budeme samozřejmě požadovat bližší vysvětlení, protože ta původní dohoda byla zcela jiná,“ namítá mluvčí asociace Irena Pejznochová. Svaz zdravotních pojišťoven říká, že k plošnému navýšení nebyl důvod. Přidělování peněz na zvýšení platů sester prý řeší individuálně, podle toho, jak v jednotlivých zdravotnických zařízeních dopadly úhrady za první pololetí 2009.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví ale říká, že plošné navýšení se nebude týkat jen ambulantního sektoru, protože řada ambulancí sestru ani nemá. „V případě lůžkového sektoru, tam jsou sestřičky ve všech zařízeních, takže tam se dotkne všech, bez ohledu na jejich zřizovatele,“ říká náměstkyně pro zdravotní péči Markéta Hellerová. Ministerstvo navýšení garantuje jen u fakultních nemocnic. V případě těch krajských věří slibu hejtmanů. Loni se průměrný plat všeobecné sestry pohyboval zhruba na 24 tisících korun.

Zdravotní sestry
Zdroj: ČT24