Ministerstvo stále nemá smlouvy k nákupu pandemických vakcín

Praha - Schůzkou mezi ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou a zástupci firmy GlaxoSmithKline pokračují jednání o nákupu pandemických vakcín na prasečí chřipku. Česko však zvažuje ještě nabídku firmy Novartis, s jejichž zástupci jednala ministryně Jurásková v pátek. Smlouvy ale navzdory očekávání podepsány nejsou.

Stát už odmítl nabídku středočeské farmaceutické společnosti Baxter. Vakcína, kterou vyrábí, totiž nemá evropskou registraci a podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra u ní hrozí vedlejší účinky. Odpovědnosti za ně se chtěl Baxter zbavit. „Česká republika se rozhodla, že bude očkovat vakcínou, která je centrálně registrovaná, bude větší jistota její bezpečnosti a minimalizace vedlejších účinků,“ komentovala ministryně.

Distribuce vakcíny bude spuštěna během září  

Česká republika se rozhodla pro centrálně registrovanou vakcínu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo chce nakoupit vakcíny pro 2,5 milionu Čechů a seznamy lidí, kteří očkování dostanou, mají do září sestavit kraje. Přednost dostanou lékaři, hasiči, policisté a nepostradatelní zaměstnanci. Podle slov ministryně Juráskové začne plánování strategie a distribuce očkovací látky ve chvíli, kdy budou tato data k dispozici.

Proti prasečí chřipce by se mělo začít očkovat na přelomu listopadu a prosince. A právě toho období se odborníci bojí, protože v tuto dobu totiž stoupá počet lidí nakažených běžnou chřipkou.