Bývalý předseda ODS ve Ždírci byl obžalován z přípravy vraždy

Praha - Žalobci předali soudu případ osmačtyřicetiletého podnikatele a bývalého předsedy ODS ve Ždírci nad Doubravou Josefa Musila, který si údajně objednal vraždu dvou mužů. Obžalovali také dvaatřicetiletého Slováka, který měl na Musilovo přání zabíjet. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až 15 let vězení. Místní sdružení ODS odvolalo podnikatele z funkce předsedy počátkem března. Oblastní sdružení strany v Havlíčkově Brodě uvedlo, že pokud se u obviněného podezření prokážou, nezůstane ani členem ODS.

Musil, který podnikal ve finančním a realitním poradenství, se chtěl údajně zbavit dvou svých bývalých obchodních partnerů z východních Čech. Na jejich vraždu si údajně najal Slováka, kterému měl zaplatit dva miliony korun. Policie se zabývá také další trestnou činností, která s kauzou souvisí.

Muži, které měl nájemný vrah zabít, se podle policie podíleli spolu s dalšími lidmi včetně objednavatele na majetkové kriminální činnosti. Jejich zmizení by prý zkomplikovalo vyšetřování předchozích trestných činů. Podle dřívějších informací fungovali lidé, které chtěl Musil zlikvidovat, jako takzvaní bílí koně a byli nepohodlnými svědky.

Policisté Musila i údajného nájemného vraha zadrželi v únoru. Podnikatel byl údajně zadržen v kanceláři, jeho společník při útěku na kraji městečka. O dva dny později policisté šest hodin prohledávali kancelář i byt Musilových. K prohlídce byl jako svědek přizván starosta města Jan Martinec.