Při požáru dílny na Strakonicku uhořeli dva brigádníci

Blatná (Strakonicko) - Dva lidé zemřeli dnes ráno při požáru v areálu technických služeb v Blatné. Další čtyři lidé stačili před ohněm utéct do bezpečí. Hasiči požár během několika minut zlikvidovali. Podle starosty Josefa Hospergra jsou oběťmi dva brigádníci, kteří pomáhali s údržbou zeleně u technických služeb. Oheň vzplál pravděpodobně při dolévání benzinu do sekaček na trávu. Podle mluvčí jihočeské policie Anny Drdové byl zřejmě příčinou výboj statické elektřiny nebo zkrat některého elektrozařízení v blízkosti. Manipulace s otevřeným ohněm byla vyloučena.

Požár v Čechově ulici byl na operační středisko hasičů nahlášen v 06:15. „Je to dílna na údržbu zeleně technických služeb, jednalo se o požár dílny v celém rozsahu včetně střechy. Bohužel po lokalizaci byla na místě nalezena dvě mrtvá těla,“ podotkl velitel zásahu hasičů Petr Polívka.

„Požár oddělil zřejmě možnost úniku dvěma mladým pracovníkům, kteří tam zůstali a byli usmrceni,“ popsal starosta. Byli to vysokoškoláci, kteří pomáhali s údržbou zeleně. První z brigádníků pomáhal technickým službám už třetí prázdniny, druhý přijel poprvé. Město chce rodiny obětí odškodnit, o formě budou zastupitelé teprve jednat. Zaměstnanci, kteří utekli před plameny, a rodiny obětí jsou nyní v péči psychologa.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle Polívky se právě díky rychlému zásahu pěti hasičských jednotek požár na ploše deset krát deset metrů nerozšířil z dílny na těsně sousedící kotelnu. Hasiči oheň uhasili během několika minut. „Podařilo se dostatečně včas zastavit plyn do této kotelny. Vlastní provoz kotelny nebyl tímto požárem nijak dotčen. Je reálný předpoklad, že po skončení vyšetřování bude kotelna nadále v provozu,“ doplnil starosta.

  • Následky požáru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1040/103980.jpg
  • Požár Blatná autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1039/103876.jpg