Klaus podepsal emisní povolenky i změny kouření v restauracích

Praha - Elektrárenské firmy včetně státem ovládané skupiny ČEZ budou moci v budoucnu dostávat část emisních povolenek zdarma. Výměnou za to budou muset investovat část peněz do modernizace výroby elektřiny. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Prezident také podepsal zrušení povinnosti vést knihu jízd pro menší a střední podnikatele a souhlasil i se změnami kouření v restauracích.

Novela zákona původně měla jiný účel, a to zvýhodnit některá biopaliva. Formou daňové úlevy u spotřební daně má podpořit vysokoprocentní a čistá biopaliva první generace i biopaliva vyráběná z nepotravinářských komodit.

Proti povolenkám protestovali také zástupci ekologických organizací i někteří politici v čele s Martinem Bursíkem nebo Miroslavem Kalouskem, podle kterých jde o výlučně lobbistické rozhodnutí, díky němuž stát v letech 2013 až 2020 přijde o celkem 68 miliard korun, které dostane ČEZ.

Reportáže Jana Spilky a Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí:

„Pro mě je tohle zklamání, protože prezident se vlastně zařadil po bok politiků, kteří zobou z ruky Martinu Romanovi.“


Autoři návrhu však připomínají, že firmy musí na oplátku ušetřené peníze investovat do modernizace. Díky tomu dostanou další firmy zakázky a vzniknou tak nová pracovní místa.

Malí podnikatelé nemusí vést knihu jízd

Klaus dnes také stvrdil podpisem novelu zákona o správě daní a poplatků, která od ledna příštího roku zruší povinnost malých a středních podnikatelů s nejvýše třemi služebními vozy vést knihu jízd. Místo toho si budou moci v daňovém přiznání už od 1. října letošního roku odečítat za každé auto 5000 korun měsíčně.

Novela dále zavádí také například povinnost finančních úřadů zdůvodňovat svá rozhodnutí v případě dodatečně doměřených daní. Také odvolání poplatníka u dodatečně doměřené daně by mělo mít nově odkladný účinek. Zákon rovněž umožní pokutovat pracovníky finančních úřadů za porušování mlčenlivosti.

Protikuřácká novela dostala zelenou i na Hradě

Prezident dnes podepsal i ostře sledovanou novelu tzv. protikuřáckého zákona. Restauratéři si podle novely budou moci vybrat, jestli bude jejich zařízení kuřácké či nekuřácké. Restaurace bude muset být označena příslušnou nálepkou. Nová pravidla začnou platit od poloviny příštího roku.

Kromě nových pravidel pro kouření v restauracích novela také upravuje definici veřejných míst, kde se nesmí kouřit, a zpřísňuje sankce pro prodejce, kteří podají alkohol či tabák dětem. Zlepšit by měla také podmínky pro záchytné protialkoholní stanice, kterých je v současné době nedostatek. Zákon také nově definuje elektronickou cigaretu, která údajně slouží k odvykání kouření.

Prezident podepsal i jednodušší systém exekucí

Exekuční řízení se má ještě před koncem roku zjednodušit a zrychlit. Současně by se měla zvýšit ochrana práv účastníků tohoto řízení. Hlavní změnou novely je přiměřenost exekucí, která má zaručit, že zabavovaný majetek nebude mnohem vyšší hodnoty než dlužná částka. Exekutor by tak už do budoucna kvůli vymáhané stokoruně neměl obstavit celý bankovní účet.

Hlavním způsobem, jak získat od dlužníka peníze, bude takzvané přikázání pohledávky, poté srážky ze mzdy a teprve pak bude moci exekutor sáhnout na majetek dlužníka. „Postihnout prostředky na účtu dlužníka nebo postihnout jeho mzdu srážkami ze mzdy je úkon mnohem administrativně jednodušší a levnější,“ říká prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková.

Češi mnohem více utrácejí za cigarety než za vlastní zdraví.
Zdroj: ČT24