Jihočeský kraj opravil most v Roudném

Roudné (Českobudějovicko) - V Roudném na Českobudějovicku byl dnes otevřen modernizovaný most přes řeku Malši. Přestavba začala loni v květnu a stála více než 93 milionů korun. Většinu pokryla evropská dotace, sedm milionů korun ze svého rozpočtu zaplatil Jihočeský kraj, uvedla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová. Technický stav původního mostu neumožňoval prodloužení jeho životnosti další opravou, proto kraj přistoupil k celkové rekonstrukci. Nový most je širší, po obou stranách vedou chodníky a neplatí na něm žádná omezení nosnosti.

„Oproti původnímu mostu je nový zhruba o 1,5 metru výš nad hladinou řeky,“ uvedl Zdeněk Novák ze zhotovitelské firmy. Masivní železobetonové opěry mostu jsou obloženy kamenným obkladem. Když přijde velká voda, slouží obklad jako ochrana vůči nárazům splavenin.

Z bezpečnostních a technických důvodů musel být most po celou dobu rekonstrukce uzavřen. Řidiči tak jezdili po objízdné trase, jejíž součástí byl i provizorní most. Podle stavební firmy roční práce neprovázely žádné větší nepříjemnosti. „Nepostihla nás ani žádná velká voda, což se na řece stává,“ doplnil Jaromír Pešek ze zhotovitelské firmy.

Součástí stavby byly přeložky inženýrských sítí a nový chodník, který umožňuje napojení nábřežní cyklotrasy na most, dodala Koželuhová.