Soud rozhoduje, zda karikatura Ratha v Reflexu byla v pořádku

Praha - Pražský městský soud se dnes zabýval žalobou středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha (ČSSD), který se na vydavatelství Ringier domáhá omluvy za karikaturu a článek uveřejněné v časopisu Reflex. Soud tak má rozhodnout, jestli šlo o právo médií karikovat politika, nebo o překročení hranice etiky a zásah do osobnostních práv. Časopis hejtmana v únoru zpodobnil na titulní stránce jako nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Týdeník tvrdí, že tak chtěl upozornit na Rathův poplatkový populismus. Reklamní odborníci se shodují, že soudní spor může časopisu spíše pomoci, hlavně navýšit náklad, ale v popularitě neuškodí nejspíš ani Rathovi. Soud chce ještě doplnit další důkazy a vyslechnout další svědky, jednání proto odročil na 8. října - přesně den před konáním sněmovních voleb.

Vydavatelství podle Ratha urazilo jeho osobně i jeho rodinu, jejíž část zahynula v koncentračních táborech, a další oběti nacismu. Karikatura a článek v Reflexu jsou prý nevkusné a nechutné. Podle Rathova advokáta Jana Macha je případ bezprecedentní nehoráznost, zneužití podoby Davida Ratha a zásah do jeho osobnostních práv. Rozhodně podle něj nelze mluvit o karikatuře.

Spor Rath-Reflex

Rath: „Reflex se tady stal skutečně jakousi stokou a díky těm názorům odborníků jsem se rozhodl žádat soudně o uznání chyby ze strany Reflexu a o omluvu.“

Šafr: „Pevně věřím, že žijeme v demokratické zemi, kde komentář, názory, a karikatura je svým způsobem komentář, podléhají ústavní ochraně.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)


Vydavatelství Ringier se mimo jiné hájí i tím, že zobrazení politika jako Adolfa Hitlera se už v médiích objevilo - třeba v polském týdeníku Wprost.

Reflex také tvrdí, že materiály o Rathovi reagoval na hejtmanův rozhovor pro Lidové noviny, ve kterém hovořil o receptech nacismu na řešení hospodářské krize. Podle advokátky Ringieru Heleny Chaloupkové šlo v případě titulní strany o karikaturu v určitých okolnostech a za určité situace, což je v Evropě běžná praxe. Polský časopis podle ní podobně zobrazil i ruského premiéra Vladimira Putina. Rath později uvedl, že jeho rozhovor byl dezinterpretován a že se za to těm, kterých se to dotklo, omluvil.

Šéfredaktor časopisu Pavel Šafr již dříve řekl, že články i obálku je nutné vnímat jako komentář k Rathově politice, která má podle něho totalitní tendence. K omluvě proto nevidí důvod. „To není samoúčel, my chceme těmito jistě vyhraněnějšími prostředky poukázat na nějaké rysy politiky Davida Ratha,“ dodal zástupce šéfredaktora Reflexu Daniel Hrubý.

Škromach jako svědek, který si na své výroky nevzpomíná

Městský soud se zabýval i souvisejícím článkem, ve kterém Reflex citoval Rathova stranického kolegu Zdeňka Škromacha. Ten měl středočeského hejtmana přirovnat k zemřelému rakouskému pravicovému politikovi Jörgu Haiderovi, pak ale takové vyjádření popřel. Před soudem si Škromach na výroky nevzpomínal. 

„Jestli to, co ty redaktorky napsaly a daly to do přímé řeči, že jsem to řekl, jestli jsem to řekl, tak k tomu jsem řekl jasný názor, že to autentické není,“ komentoval situaci Škromach. Podle advokátky vydavatelství byla Škromachova výpověď trochu úsměvná, nicméně svědčí o tom, že to není zcela vymyšlená věc. 

Odborníci: Politická karikatura je v ČR daleko mírnější než v zahraničí

Podle odborníků je ale u nás politická karikatura stále ještě daleko mírnější než v zahraničí a politici by si na ni měli raději zvykat. „Pokud budou kontroverzní témata, nemůžeme se divit, že budeme vidět takové vizualizace,“ dodal výkonný ředitel agentury Mark/BBDO Petr Topinka.