Bývalý prezident Havel znovu vyjádřil podporu Straně zelených

Praha – Podle některých užitečný krok, podle jiných polibek smrti. Exprezident Václav Havel znovu vyjádřil podporu Straně zelených před podzimními volbami do sněmovny. Zopakoval tak stejné gesto jako před volbami do Evropského parlamentu, ani podpora významného disidenta a dramatika ale straně k zisku mandátu nepomohla. Navíc se na Havlově podpoře přiživila i Demokratická strana zelených.

„Člověk, který sleduje českou politickou scénu, mi dá za pravdu, že přítomnost Strany zelených v příštím parlamentu je v obecném zájmu,“ řekl podle zelených Havel po setkání s úřadujícím předsedou strany Ondřejem Liškou. Vyjádřil prý přesvědčení, že zelení ve volbách uspějí. Jenže tomu zatím příliš nenasvědčují předvolební průzkumy, většina z nich předpovídá straně zisk kolem dvou nebo tří procent, což by pro vstup do sněmovny nestačilo.  

Podle některých politologů je také diskutabilní, zda podpora bývalého prezidenta může straně pomoci. Politolog Petr Just uvedl, že v minulosti fungovalo veřejné vyjádření Havlovy podpory jako polibek smrti.   

Strana zelených získala v předcházejících sněmovních volbách v roce 2006 šest poslaneckých křesel. Spolu s ODS a KDU-ČSL se podílela na vládě Mirka Topolánka (ODS), v níž měla čtyři ministry. Během volebního období ale byly ze Strany zelených vyloučeny poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, které se poté podílely i na pádu Topolánkovy vlády. Zubová v eurovolbách kandidovala za Demokratickou stranu zelených, kterou sama spoluzaložila, pro sněmovní volby figuruje na pátém místě pražské kandidátky ČSSD.