Dnes budou zveřejněny detaily ke kauze Vítkov

Ostrava - Dnes vyšetřovatelé zveřejní, kdo stojí za žhářskými útoky ve Vítkově. Podle všeho šlo o organizovanou skupinu a celý útok měl zřejmě rasový podtext. Celkem bylo zadrženo kolem dvou desítek lidí. Policisté však nevyloučili, že zatýkání ještě není u konce. Deník Právo cituje jednoho z kriminalistů, který tvrdí, že zápalné lahve házeli tři muži a útoku přihlížely i dívky. Při výsleších prý svalují vinu jeden na druhého a prozrazují další jména. Tiskovou konferenci policistů plánovanou na 13:30 odvysílá Česká televize živě.

Až 15 let vězení hrozí zadrženým extremistům v případě, že se jejich obvinění prokáže. Současná kvalifikace - obecné ohrožení, se totiž nejspíš změní na pokus o vraždu. Podle slov severomoravské policejní mluvčí Soni Štětínské došlo k zadržení několika osob, probíhaly a nadále probíhají výslechy dalších osob a kriminalisté provádějí i další úkony trestního řízení. Podle informací České televize vyšetřovatelé sledovali zadržené téměř čtvrt roku.

Ministerstvo vnitra přitvrdí v boji s extremismem

Policie věří, že dostala vítkovské žháře (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra teď chce tvrdě postupovat vůči všem projevům extremismu. Podle ministra Peciny už začátkem září připraví další žádost na rozpuštění Dělnické strany. Hned po tom by ji měla posoudit vláda a podat ji Nejvyššímu správnímu soudu. Ministr Pecina již pověřil náměstka Salivara, neboť podle jeho slov jsou to lidé, kteří dané problematice rozumí. Na novém materiálu tak už nebudou pracovat lidé, kteří připravovali předchozí žádost, kterou v březnu soud odmítl.

Vítkovská událost je nejvýraznějším útokem na Romy za několik posledních let. V roce 2001 například došlo ve Svitavách k ubodání třicetiletého Roma stoupencem hnutí skinheads. V roce 1998 skupina napadla na Karvinsku jiného Roma skupina skinů. Poté, co jej na silnici přejel policista, následkům zranění podlehl.