Pecina: Vnitro se v září opět pokusí o rozpuštění Dělnické strany

Praha – Ministerstvo vnitra dokončuje nový návrh na rozpuštění Dělnické strany. Ministr vnitra Martin Pecina pro pořad Události, komentáře řekl, že žádost by měla projít vládou již začátkem září a poté by měla být předložena Nejvyššímu správnímu soudu. Úředníci ministerstva již jednu žádost soudu předložili, nicméně neúspěšně. Podle ministra nelze tu první žádost brát příliš vážně, neboť ji nezpracovávali odborníci. Na novém návrhu nyní pracují úplně jiní lidé, pracovníci z bezpečnostní sekce. Současně v rozhovoru pro ČT uvedl, že pro boj s extremismem vnitro využívá všech policejních složek. Nevyvrátil tak, že k dopadení žhářů z Vítkova mohlo být využito i agentů provokatérů.

„Naše snaha je ve finální fázi, ještě kompletujeme podklady, které dostáváme od policie a dalších složek státu. Chceme, aby na začátku září byla žádost kompletována, aby ji mohla vláda schválit na prvním nebo druhém zasedání a pak požádat Nejvyšší správní soud o rozpuštění Dělnické strany,“ odpověděl Pecina v ČT na dotaz, zda se vnitro opět pokusí zakročit proti Dělnické straně.

Podáním druhého návrhu na zrušení Dělnické strany by tak vláda Jana Fischera naplnila jeden z bodů svého programového prohlášení - to v pasáži o potírání extremismu mluvilo právě i o snaze zrušit některé extermistické politické subjekty.

Podle Peciny nebyl první návrh kompetenčně zvládnut

Ministr se domnívá, že úkol zpracovat návrh na rozpuštění politické strany dostali od minulého vedení ministerstva nesprávní úředníci, kteří ani nemohli návrh lépe připravit. „V současné době na této věci  pracují jiní lidé, než tomu bylo u předchozí žádosti. Jsou to lidé z bezpečnostní sekce,“ vysvětloval nový postup ministerstva Pecina s tím, že postup minulého vedení se současným stavem nelze srovnat. Podle březnového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ministerstvo nedodalo dost důkazů svědčících například o souvislosti Dělnické strany s neonacistickým Národním odporem nebo snahou násilně změnit politický systém.

Pecina kritizuje svého předchůdce

„Ten první pokus bych ani nenazýval pokusem. Úředníci, kteří běžně dělají volby, tak dostali za úkol, aby za 14 dní připravili žádost na Nejvyšší správní soud. Ta žádost měla jen několik stran.“

Vnitro se snaží využít všechny policejní složky i speciální útvary