Celníci kontrolují tržnice v Brně, údajně odplácejí napadení od prodejců

Brno - Na sto celníků od rána kontroluje dvě tržnice v Olomoucké ulici v Brně. Dopoledne zabavili padělky, které zaplnily přibližně 30 pytlů. Akce potrvá několik dní, uvedla Lucie Havlíčková z brněnského celního ředitelství. Podle neoficiálních zdrojů je to odplata za páteční incident, kdy celníky v blízkosti tržiště napadla skupinka prodejců. „K vozidlu se začali shlukovat lidé z této tržnice a dav byl agresivní a hrozilo, že by mohlo dojít k napadení zasahujících celníků, proto bylo použito varovného výstřelu,“ vysvětluje Havlíčková.

Během dopoledne celníci zkontrolovali několik desítek stánků a zabavili kromě padělaného zboží i důkazy, že se oblečení značkovalo přímo na místě. Celníci zabavují v Olomoucké ulici pravidelně tuny padělků. Poslední kontrolní akce v této lokalitě se konala koncem července. V náhodně zastavené dodávce vietnamského trhovce zajistili celníci padělky za přibližně čtyři miliony korun. Vůz zastavili, protože mu scházela zadní registrační značka.

Tržnice v Olomoucké ulici patří k největším zařízením svého druhu na Moravě. Neslouží veřejnosti, vietnamští stánkaři v nich nakupují zboží pro tržnice v Česku.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)