Jihomoravský kraj se po reformách zlepšuje ve statistikách nehodovosti

Brno - Policejní statistiky hlásí průběžnou dobrou zprávu ze silnic. Pokud dosavadní trend vydrží, mohl by rok 2009 mít na svém účtu nejmíň mrtvých od roku 1990. Už teď je obětí o 90 míň než za srovnatelné období loňska. S receptem pro ostatní kraje přichází jihomoravská policie. Bezpečnostní akce líp zacílila a hlavně zvýšila jejich počet. Z černého Petra se tak jižní Morava stává černým koněm statistik. Lidé zde na silnicích umírali vůbec nejčastěji. Oproti loňsku se zde ale za prvních sedm měsíců událo o 75 procent nehod méně a ušetřilo 39 životů. Přitom, rok tam začal abnormálně tragicky, už 10. ledna vyjeli policisté k bouračce na Blanensko, kde uhořeli 4 lidé. Memento této smrti jakoby zafungovalo, od té doby hraje ještě se Středočechy a Východočechy v tabulce nejvýraznějšího zlepšení prim právě tento kraj.

„Určitě se nám podařilo díky změně zákona, kdy policie nešetří všechny dopravní nehody, se nám podařilo dostat víc policistů do ulic,“ tvrdí Petr Švejda, ředitel dopravní policie Jihomoravského kraje. Úspěšné byly hlavně cílené akce policie - například na použití bezpečnostních pásů nebo alkohol. Konkrétní příklad je z Blanenska, tam častokrát bourali řidiči po požití drogy, následovala rozsáhlá akce, usvědčení hned čtyřiceti takových šoférů a pak opět pokles v nehodovosti.

Žezlo v černých číslech tak teď s nejvyšším zhoršením přebírá Praha. Letos je tam obětí skoro o čtvrtinu více, než loni. A po dnešku se zhoršila taky čísla z Pardubicka: dvěma lidem skončil život a další dva budou dál žít s následky poranění po odpolední nehodě na hlavním tahu na Hradec Králové.

Reportáž Luboše Rosího a Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Právě umírání na silnicích prvních tříd, tedy na rychlých, ale často svodidly neoddělených komunikacích, je další z tuzemských trendů. Zatímco dálnice  vykazují minimum mrtvých, tak právě tzv. jedničky a dvojky ukončují životy nejčastěji.

Přestože dosavadní součty letos vypadají překvapivě optimisticky, policisté varují: to nejhorší může na silnicích teprve přijít. Například loni byl zdaleka nejhorším měsícem listopad, rok předtím zase připadlo nejvíc obětí na září.