Pecina obvinil Langera z liknavosti vůči extremistům

Praha – Ministr vnitra Martin Pecina dnes v Otázkách Václava Moravce obvinil svého předchůdce Ivana Langera z liknavosti vůči bujícím krajně pravicovým hnutím. „Proti extremistům zde několik let nešlo zasahovat a nyní to lze. To je neoddiskutovatelný fakt,“ řekl Pecina s tím, že až za jeho působnosti v čele vnitra se zlepšuje situace v policejních řadách. Odvolal se tak na páteční obvinění čtyř mužů ze žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově, k němuž došlo letos v dubnu. Ivan Langer jakákoliv obvinění razantně odmítl.

„V posledních letech docházelo k nárůstu extremistické scény, náckové nám pochodovali městy, převraceli a zapalovali policejní auta, přesto docházelo k poklesu zadržených osob,“ řekl Pecina s odvoláním především na pochody Dělnické strany v litvínovském sídlišti Janov.

Pecinův předchůdce Langer však taková obvinění jednoznačně odmítá: „Není pravdou, že by minulá vláda byla tolerantní vůči extremismu a nyní se najednou s příchodem Martina Peciny něco změnilo. Museli zareagovat na trendy extremistických hnutí a nedávné zatýkání je výsledek dlouhodobé práce. Chápu ale, že tomu nerozumíte, protože jste na ministerstvu teprve krátce,“ vzkázal Pecinovi.

Věčný spor? Neúspěšný pokus zakázat Dělnickou stranu

Mezi někdejším a současným ministrem vnitra dlouhodobě převládá spor o extremismus, a to především kvůli Langerově neúspěšné snaze nechat zakázat Dělnickou stranu – hlavního představitele krajně pravicového hnutí v Česku. Argumentem je, že DS zastřešuje extremistická uskupení včetně neonacistického Národního odporu a otevřeně vystupuje proti demokratickému zřízení. Vládní návrh na její zrušení ale na začátku března zamítl Nejvyšší správní soud s tím, že ve své několikastránkové zprávě vláda předložila příliš málo důkazů, které by ke zrušení DS mohly vést.

Langer, který tehdy v čele vnitra stál, to však jako výraznou chybu nepociťuje. „Díky rozhodnutí Nejvyššího správního soudu známe přesně podmínky, podle jakých bude soud příště rozhodovat. My jsme museli udělat tento pokus,“ snažil se popsat důvod, proč jako ministr vnitra předložil nedostačující návrh.

Šéf Dělnické strany Vandas chce Pecinu žalovat

Ministerstvo vnitra v těchto dnech proto dokončuje žádost druhou. „První návrh byl čistě administrativní, nepodložený, bez spolupráce s policií, bezpečnostními zdroji ani ostatními státními orgány, kdežto ten druhý je podložen znaleckými posudky. S přílohami má několik set stran a jde o kvalitní materiál, kterým se bude moci Nejvyšší správní soud zabývat,“ řekl Pecina. Zároveň věří, že vládní snaze o rozpuštění DS pomohou i obvinění vznesená na vítkovské žháře. Ti měli sympatizovat s Autonomními nacionalisty, kteří s krajně pravicovou Dělnickou stranou volně spolupracují.

Šéf strany Tomáš Vandas v reakci uvedl, že DS chce kvůli přímému spojení kauzy Vítkov s návrhem na rozpuštění strany na ministra podat žalobu za poškození dobrého jména strany. „Nehodláme nečinně přihlížet skandálním lžím a manipulacím, kterých jsme v poslední době svědky, kdy se pan Pecina snaží komunistickými praktikami účelově navodit dojem, že za žhářským útokem ve Vítkově stojí Dělnická strana,“ sdělil Vandas.