Pražská záchranka při návštěvě papeže posílí, péče o Pražany bude

Praha - Pražská záchranná služba posílí při zářijovém pobytu papeže Benedikta XVI. v hlavním městě služby, aby ani při větším nasazení sanitek a záchranářů nebyla omezena běžná péče o Pražany. Na akci tedy budou vyčleněny další sanitky, lékaři i zdravotníci, k dispozici bude zřejmě také pojízdná nemocnice a letecká záchranka.

Poslední den své návštěvy, na svátek svatého Václava, bude papež sloužit mši ve Staré Boleslavi. Středočeská a pražská záchranná služba si podle ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze vypomáhají. „Jsme v kontaktu s církví, počty upřesníme, až dostaneme vstupní informace,“ uvedl ředitel. Pokud by například zpravodajské služby sdělily, že je zvýšené riziko teroristického útoku, musí podle toho zpřísnit kritéria a bezpečnost také záchranka. „Vždy na takové akce posilujeme a celé je zajišťujeme samostatně, vyčleníme posádky a sanitky. Základní pravidlo je, že Praha musí být zajištěna jako jindy,“ zdůraznil ředitel.

V přípravě na zdravotní zabezpečení většího počtu lidí musejí záchranáři podle Schwarze vycházet z toho, v jaké lokalitě se shromáždění koná, jak je dopravně dostupná, jak daleko je od stanovišť záchranky a kde jsou nejbližší nemocnice. Rozhodování ovlivňuje i počasí, zda bude horko, chladno, déšť. Vliv má také skladba lidí - mezi věřícími zřejmě bude převaha starších lidí, ti mají jiná zdravotní rizika než mladí lidé.

„Podle statistik v každé tisícovce lidí je určitý počet epileptiků, diabetiků, kardiaků, astmatiků a dalších lidí s chronickým onemocněním. Mohou je kdykoli potkat zdravotní problémy, přispěje k tomu stres, nadšení, euforie, ale také vyčerpání z dlouhého čekání, z nedostatku tekutin. S tím vším musíme počítat,“ řekl ředitel.

Záchranka má zkušenosti z návštěvy Obamy nebo Jana Pavla II.

Zkušenosti se zásahy na velkých shromážděních má pražská záchranka například z nedávného pobytu amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. V roce 1997 poskytovala zdravotní zabezpečení při návštěvě papeže Jana Pavla II. Schwarz dodal, že pro tyto případy mají záchranáři předem domluvené trasy, jak se nejrychleji dostat na místo shromáždění. Aktuálně se vše upřesňuje těsně před příjezdem vzácné návštěvy. Postup všech součástí integrovaného záchranného systému koordinuje hasičský záchranný sbor.