Pecina zahajuje boj proti extremismu, policejní hlídky doplní i Romové

Praha – Nový návrh na zrušení krajně pravicové Dělnické strany se chystá vláda předložit Nejvyššímu správnímu soudu počátkem září. Ministr vnitra Martin Pecina dnes na tiskové konferenci kabinetu uvedl, že jeho úřad finalizuje definitivní podobu žádosti, kterou vláda posoudí za dva týdny a poté ji odešle soudu. Pecina dnes zároveň vládu seznámil s koncepcí boje proti extremismu, která zahrnuje například posílení policejních hlídek v problematických regionech.

„Splníme tak slib, že za půl roku po zamítnutí prvního návrhu bude předložen návrh nový,“ uvedl Pecina s tím, že podrobnosti návrhu na zrušení krajně pravicové Dělnické strany nebude ministerstvo zveřejňovat dřív, než to bude nezbytně nutné.

Nová koncepce boje proti extremismu zahrnuje například posílení policejních hlídek v problematických regionech. Ze severních Čech, kde už zesílené hlídky působí, by se měl program rozšiřovat do zbytku země. Zvláštní pořádkové jednotky by měly začít fungovat vedle Prahy a Brna také v Ostravě.

Policejní hlídky by také měli nově doplnit Romové. Práci Romům by měl stát podle Peciny zajistit také například na rekultivacích: „Chceme jim dát šanci a zároveň je motivovat, aby žili podobným způsobem jako česká majorita.“

Komorous zasedne v Radě vlády pro národnostní menšiny

Ministr vnitra dnes také potvrdil, že jeho náměstek Jiří Komorous, pověřený řešením problémů spojených s extremismem, zasedne v Radě vlády pro národnostní menšiny, která funguje jako poradní orgán kabinetu. Vystřídá zde jiného náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka.