Krajské zakázky pro Bušinovu firmu chce zkoumat kontrolní výbor

Praha - Kontrolní výbor zastupitelstva středočeského kraje chce prověřit výběrová řízení, jejichž zakázky pro krajské nemocnice zajišťovala firma Executive Project Group (EPG). Společnost totiž dřív vlastnil blízký spolupracovník Davida Ratha, investiční náměstek krajských nemocnic Filip Bušina, který svou funkci opustil poté, co ho policie letos v červnu obvinila ze stamilionových daňových úniků.

Firma Executiv Project Group, kterou vlastnil Bušina před výkonem funkce investičního náměstka, uspěla v osmi lukrativních tendrech pro středočeské nemocnice. Mezi nimi byla třeba zakázka na výstavbu lůžkové jednotky v kolínské nemocnici za zhruba 300 milionů korun nebo přístavba v Benešově za 80 milionů. Bušina firmu po nástupu do funkce sice prodal, ale ze své nové pozice spolurozhodoval o vítězi výběrových řízení. „Pan Bušina byl náš investiční náměstek, takže mi nepřipadalo vůbec divné, když nám tu firmu doporučil a spolupracovali jsme s ní,“ uvedl pro ČT ředitel benešovské nemocnice Milíč Řepa.

„Působení firmy EPG ve výběrových řízeních budí podezření a z pozice kontrolního výboru budu chtít vysvětlení, na jakých výběrových řízeních se firma podílela,“ uvedla pro Českou televizi předsedkyně kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS).

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) v červenci prohlásil, že firmě EPG nebyla svěřena žádná krajská zakázka. O měsíc později ale přiznal, že tomu tak není. „Některé drobnější věci skutečně byly touto firmou zpracovávány…,“ uvedl Rath. Výsledek šetření kontrolního výboru zastupitelstva by mohl být jasný zhruba v září tohoto roku.

Předsedkyně kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Dagmar Nohýnková
Zdroj: ČT24