Bezpečnostní úřad potrestal zaměstnance za prověrku pro Bušinovu firmu

Praha - Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Dušan Navrátil odvolal z funkce šéfa odboru, který zodpovídal za to, že firma Executive Project Group (EPG) vlastněná tehdy Filipem Bušinou dostala prověrku na třetí nejvyšší stupeň. Další dva úředníci NBÚ dostali důtku. Bušinu jmenoval středočeský hejtman David Rath investičním náměstkem krajských nemocnic, na post však musel rezignovat poté, co jej policie v červnu obvinila ze stamilionových daňových úniků. Informaci přinesly dnešní Hospodářské noviny.

EPG získala prověrku, i když její tehdejší vlastník Bušina byl dříve několikrát odsouzen a v době prověrky jej vyšetřovala policie kvůli údajným daňovým únikům. Bušinu doporučil středočeský hejtman David Rath na funkci investičního náměstka krajských nemocnic. Bušina na tento post rezignoval poté, co ČSSD začala Ratha kritizovat za jeho kontakty s ním. Následně mu bylo přerušeno i členství v sociální demokracii.

Podle šéfa NBÚ provedli úředníci prověrku firmy EPG laxně. To, že neprověřili vše, co měli, nezjistil ani jejich přímý nadřízený, který proto přišel o funkci. Co konkrétně zaměstnanci úřadu zanedbali, ale NBÚ prozradit nechce. „Jde o okolnosti konkrétní prověrky, které ze zákona nemůžeme sdělovat,“ citují HN mluvčího Lubomíra Prchala. Stejně tak prý mluvčí odmítl komentovat, zda uvedená pochybení měla vliv na výsledek prověrky.