Manžele z Prostějovska čeká stíhání za pěstování konopí

Ospělov (Prostějovsko) - Policisté zajistili přibližně osm set rostlin konopí a již zpracovanou marihuanu, kterou pěstovali manželé Dvořákovi okolo svého domu v Ospělově na Prostějovsku. Pár se brání, že rostliny měly sloužit k léčbě a že vše je legální. Podle Dvořákovy výpovědi na marihuanu využívanou k léčebným účinkům manželé opakovaně upozorňovali státní zastupitelství, aby se vyhnuli případnému postihu. Policie je nyní ale podezřívá z trestného činu nedovolené držení a výroby psychotropních a omamných látek a jedu.

Dušan Dvořák je bývalým ředitelem olomoucké poradny pro drogově závislé. Nyní provozuje internetové stránky zaměřené na léčivé účinky konopí. „Konopí používáme jen pro léčebné účely. Vyrábíme z něj mastičky a tinktury, které pomáhají během pár minut,“ brání se Radomíra Dvořáková. „Ústava vám garantuje, že můžete o svoje zdraví pečovat, jak chcete,“ upozornil majitel plantáže.

Mluvčí prostějovské policie Alena Nedělníková se však odvolává na legislativu. „Zákon o návykových látkách zakazuje pěstování této rostliny s vyšším obsahem THC,“ podotkla Nedělníková. Pachateli nyní za pěstování konopí hrozí jeden až pět let odnětí svobody.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)