Papež přijede do Česka po 12 letech, setká se s věřícími i s akademiky

Praha – Dlouho očekávaná návštěva papeže Benedikta XVI. v České republice se pomalu blíží. Hlava církve přijede 26. září v poledne na staré ruzyňské letiště, kde ji přivítá prezident Václav Klaus a představitelé katolické církve. Papežovy první kroky povedou do kostela Panny Marie Vítězné s přiléhající budovou kláštera Pražského Jezulátka. Zájem o připravované bohoslužby je obrovský. Lidé si doposud objednali přes 100 tisíc místenek. Benedikt XVI. byl v Praze už v roce 1992, tehdy ale ještě jako kardinál Ratzinger. Papež ale přijede do České republiky po dlouhých 12 letech. Naposledy zde byl v roce 1997 Jan Pavel II. Podrobný program papežovy návštěvy je ke stažení zde.

Podstatnou část papežovy návštěvy tvoří především pastorační program. Jeho první zastávka bude v kostele Pražského Jezulátka, kde ho přivítají starostové a proběhne zde i krátké setkání s vybranými rodinami. V Praze vystoupí Benedikt XVI. také v katedrále svatého Víta při večerních nešporách. V neděli bude sloužit velkou mši na brněnském letišti. V pondělí na svátek svatého Václava proběhne mše v rámci pouti do Staré Boleslavi. Bohoslužby budou slouženy částečně v latině a italštině. Vše bude překládáno i do češtiny. Při setkáních s lidmi bude papež mluvit anglicky. Vstupenky jsou zdarma.

Lidé, kteří mají problém s dlouhým stáním, si mohou s sebou vzít i stoličku, povolené je i občerstvení. „V žádném případě nebudeme lidem zakazovat vnášení věcí, které budou potřebovat. Tedy tekutiny, potraviny a podobně,“ potvrdil ředitel Ústavu pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala. Policie ale podle něj bude provádět prohlídky. Půjde o předem stanovená místa, kam bude zakázané nosit zbraně a předměty, které by jako zbraně mohly být použity.

Jednání o smlouvě mezi Českem a Vatikánem připraveno není

Papež přijíždí do České republiky i jako hlava státu. Čekají ho proto i státní návštěvy. Odpoledne se ve Španělském sále na Pražském hradě setká se zástupci společenského a veřejného života. Mezi pozvanými je i exprezident Václav Havel. Soukromější schůzka Havla s papežem zatím v plánu není. V rámci kulturního programu zde vystoupí i Česká filharmonie, která zahraje Dvořákovu skladbu Te Deum. Podle vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Jiřího Weigla absolvuje v rámci státní návštěvy následující den i setkání s akademickým světem, které proběhne ve Vladislavském sále.

Jednání o smlouvě mezi Českou republikou a Vatikánem připraveno není. Vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone a premiér Jan Fischer se ale možná tématu dotknou při svém setkání. Podle Graubnera však nejde o politické jednání, ale především o zdvořilostní návštěvu. Česko patří mezi několik málo evropských zemí, které zatím smlouvu s Vatikánem neuzavřely.

Policie chystá bezpečnostní opatření jako při návštěvě Obamy

„Policie bude provádět standardní bezpečnostní opatření jako při návštěvě jakékoliv hlavy státu. Vzhledem k očekávané velké účasti věřících bude na některých místech výrazně posíleno,“ informoval Kvíčala. Ubytování papeže platí český stát, kde hlava katolické církve přenocuje, ale zatím není jasné. Podle ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta možnosti přespat v některé ze státních rezidencí zřejmě nevyužije. Ministerstvo zahraničí odhadlo náklady na papežovu návštěvu na přibližně 10 milionů korun. Dalších dvacet milionů půjde zřejmě z nákladů ministerstva vnitra a České biskupské konference.  

Rozsáhlé uzávěry v Praze Kvíčala neočekává. Krátkodobá omezení budou pouze při průjezdu kolon. Velká dopravní opatření se ale chystají v Brně, hlavně kolem letiště Tuřany. Na 28 hodin se tu uzavře úsek dálnice D1, na kterém vznikne velké parkoviště. Obdobná opatření budou i ve Staré Boleslavi. Do města i do míst konání mší budou moci vjet pouze vozidla s povoleným průjezdem. „Ostatní vozidla budou odkloněna a směrována na jiná místa,“ dodal Kvíčala.

Do Říma papež poletí českým armádním speciálem

Papežova návštěva Česka skončí v pondělí 28. září. Po 18. hodině odletí českým armádním speciálem zpět do Říma. Dopravu papeže mezi Prahou a Brnem zajistí rovněž letadla Armády ČR. „Je to v souladu se zvyklostmi a praxí návštěv hlavy katolické církve v jiných zemích,“ dodal Forejt. Do Staré Boleslavi doveze Benedikta XVI. papamobil s českým řidičem.