Pochod za odsouzeného skina budou sledovat desítky policistů

Svitavy - Sobotní pochod příznivců hnutí skinheads ve Svitavách budou sledovat desítky policistů. Podle svitavského koordinátora prevence kriminality Ericha Stündla jsou letošní policejní přípravy o něco větší než v předchozím roce. Svitavská policejní mluvčí Anna Štegnerová nechtěla z taktických důvodů opatření blíže specifikovat. Pochod skinheadi pořádají již počtvrté. Upozorňují na Vlastimila Pechance, kterého soud v roce 2003 odsoudil za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona na 17 let. Všechny předešlé akce se obešly bez konfliktů. Účastnilo se jich zpravidla okolo 200 osob a více.

„Chystáme bezpečnostní opatření, která nebudu přibližovat dopředu. Uvidíme v sobotu, jak se situace bude vyvíjet. Ve stejnou dobu se bohužel koná v Moravské Třebové Fest Pod Parou. V ulicích obou měst budou spousty hlídek, které budou situaci monitorovat,“ řekla mluvčí.

„Pro nás je to velmi nepříjemné. My jsme samozřejmě hrozně smutní, že tyhle věci se ve Svitavách uskutečňují, a radši bychom se tomu chtěli vyhnout,“ podotkl Stündl. Demonstrace obvykle provázejí policisté v civilu, kteří se zaměřují na extremismus, a také pěší těžkooděnci a policejní vozy s dalšími posilami.