ČT už zná jméno i čtvrtého mladíka obviněného ze žhářského útoku ve Vítkově

Ostrava - Jména neonacistů obviněných ze žhářského útoku ve Vítkově jsou kompletní - posledním ze čtveřice je Václav Kožokaru. Policie identitu obviněného potvrdit nemůže, v Sobotíně u Šumperka ale lidé dosvědčují, že si tam policejní vrtulník přiletěl právě pro něj. Jeho zatýkání se prý podobalo scénám z akčních filmů. Mladík se do Sobotína přistěhoval před pěti lety. S dalšími dvěma údajnými žháři – Ivo Müllerem a Davidem Vaculíkem – se znali od dětství z Horního Benešova.

Třem spolužákům z hornobenešovské základní školy zřejmě jako mozek akce velel známý neonacista z Opavy Jaromír Lukeš. Mimochodem je sám otcem tříleté dcery. Jeho známý o něm říká, že je skalní neonacista. „Fungoval jako mluvčí, pořadatel různých koncertů, setkání, protestních akcí a shromáždění. Co vím, tak posledního půl roku moc v Opavě vidět nebyl,“ tvrdí Lukešův známý. 

Při dubnovém žhářském útoku utrpěla dvouletá Natálie Kudriková popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Její léčba je zatím úspěšná. V ostravské nemocnici přesto stráví ještě několik měsíců a bude muset podstoupit minimálně pět transplantací. Lékaři ještě musí transplantovat třicet procent tkáně. Léčba stála víc než pět milionů korun. Zdravotní pojišťovna chce peníze vymáhat po těch, kteří mají Natálku na svědomí. 

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Sympatizanti extremistických skupin čelí obvinění z pokusu o vraždu s rasovým motivem na více osobách a osobě mladší patnácti let. Soud na ně již uvalil vazbu a v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 12 až 15 let. Při rozsáhlé policejní akci bylo zadrženo celkem dvanáct osob, devět mužů a tři ženy, obviněna byla nakonec jen čtveřice mužů.