Bobošíková představila program pro předčasné volby

Praha - Vystupovat proti Lisabonské smlouvě a v případě jejího přijetí iniciovat ústavní stížnost, to chce strana Suverenita. Podle předsedkyně Jany Bobošíkové se chce zaměřit také na sociální problémy, na zlepšení péče o seniory a zefektivnění systému sociálních dávek. Strana navrhuje zrušení sociálního příspěvku pro páté a každé další dítě nebo minimální důchod pro dlouhodobě nezaměstnané. Změny by se podle všeho nejvíce dotkly některých romských rodin.

„Přídavky na děti budeme navrhovat progresivním způsobem,“ zdůraznila Bobošíková. Její plán spočívá v tom, že na první dítě by rodiče dostávali menší příspěvek, na druhé a třetí by stoupal. Na čtvrté dítě by opět klesl a na páté a každé další dítě by nedostali nic. „Stát už nemá prostředky, aby na tyto děti přispíval. Totéž navrhujeme s porodným. To by rodiče dostávali pouze na první čtyři děti,“ řekla novinářům Bobošíková.

Kromě sociálních dávek chce změnit i systém důchodového pojištění. „Je nutné definovat minimální důchod pro ty, kteří dlouhodobě nepracují nebo nemají odpracovaná léta. Není možné, aby člověk s nižším platem měl menší základ pro výpočet důchodu než ten, kdo od roku 1989 nepracuje a důchod se mu vypočítává z průměrné mzdy,“ zmínila další z programových cílů bývalá europoslankyně.

Mezi další cíle její strany patří plošné snížení platů politiků o 30 procent, zprůhlednění vyplácení poslaneckých náhrad, zvýšení daní ze sázek a hazardu nebo zeštíhlení vládního kabinetu na 12 členů. Skončit by měli například ministr pro lidská práva a menšiny s ministrem pro evropské záležitosti.

Lídrem strany pro předčasné volby do sněmovny je Bobošíková, která bude kandidovat v Ústeckém kraji proti předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi nebo místopředsedovi ODS Petru Gandalovičovi. Za Suverenitu také kandiduje Jiří Procházka, který je prvním neslyšícím lídrem do voleb v Česku, o přízeň voličů se bude ucházet v Královéhradeckém kraji: „Rád bych se zaměřil na rovné příležitosti ve vzdělání, aby všichni lidé měli stejné možnosti - i ti hendikepovaní,“ uvedl pro ČT Procházka.