Za smrt tří lidí na Valašské rallye nebude nikdo obviněn

Ostrava - Novojičínští kriminalisté odložili vyšetřování tragické nehody, kdy během Valašské rallye najel závodní vůz do diváků. Po střetu tehdy na místě zemřeli osmatřicetiletý muž, jeho třináctiletý syn a o rok starší kamarád. Vyšetřovatel dospěl k závěru, že viníkem nehody je otec, který svého syna a jeho kamaráda přivedl na nebezpečné místo, uvedl mluvčí policie Zbyněk Tomšík. „Trestní stíhání je tedy nepřípustné, jelikož jde o osobu, která na místě nehody zemřela, případ byl proto odložen,“ dodal mluvčí.

Tragédie se stala hned v úvodním testu druhé etapy, kdy ve vysoké rychlosti havaroval slovenský jezdec Lukáš Lapdavský. Jeho mitsubishi dostalo smyk v pravotočivé zatáčce, vůz opustil trať a smetl skupinku diváků.

Podle Tomšíka se policejní vyšetřovatel zabýval také tím, proč závodní automobil vyjel mimo silnici. „Technická závada na automobilu byla vyloučena, vůz byl pravidelně kontrolován. Závodník ve vysoké rychlosti nezvládl svůj vůz a vyjel mimo trať,“ uvedl Tomšík.

Pro závody však neplatí stejná pravidla jako při běžném silničním provozu a s možností, že vůz vyjede mimo stanovenou trať, je nutné počítat. „Jde o to, že to ani není klasifikováno jako dopravní nehoda. Není to veřejná komunikace, ale místo, které je určeno k závodům,“ vysvětlil Tomšík.

Dodal, že policisté navíc zjistili, že otce, který na nebezpečné místo přivedl oba mladíky, diváci krátce před tragickou srážkou upozorňovali na to, že stojí na nevhodném místě.