Proplácení poplatků zrušila další lékárna, tentokrát v Třinci

Ostrava - Nemocniční lékárna v Třinci na Frýdecko-Místecku nebude od dnešního odpoledne proplácet klientům třicetikorunové regulační poplatky. Krajský soud v Ostravě nemocnici úhradu poplatků zakázal a zdravotnické zařízení bude podle mluvčí nemocnice Lenky Frankové rozhodnutí soudu respektovat. Třinecká lékárna je už čtvrtou v regionu, v níž nesmějí být poplatky hrazeny. Regulační poplatky se již neproplácejí v nemocničních lékárnách v Opavě, Novém Jičíně a Havířově na Karvinsku.

Soud stejně jako v předchozích případech vyhověl návrhu provozovatele soukromé lékárny. „Možnost proplácení poplatků při ošetření v ambulancích Nemocnice Třinec zůstává zachována,“ uvedla Franková. Doplnila, že nemocnice se musí zdržet uzavírání trojstranných dohod, na jejichž základě kraj poplatky za pacienty proplácí. V předchozích případech se kraj proti předběžnému opatření odvolal, podle mluvčí krajského úřadu Šárky Vlčkové bude stejným způsobem postupovat i v tomto případě.

První návrh na předběžné opatření podal v regionu předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, který je rovněž majitelem soukromé lékárny v Opavě. V jeho případě soud v březnu vydal předběžné opatření, na jehož základě nesměla krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty poplatky. Kraj však začal poplatky proplácet jiným způsobem s tím, že na tento typ úhrady poplatků se předběžné opatření nevztahuje. Hampel se proto znovu obrátil na soud, který vydal další předběžné opatření, a poplatky tak lékárna od poloviny dubna neproplácí.

Kraj hradí pouze třicetikorunové poplatky

Kraj hradí pouze třicetikorunové poplatky, což znamená, že lidé i nadále platí 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za ošetření na pohotovosti.