Rath láká voliče na jízdné pro žáky a studenty zdarma

Praha – Středočeský hejtman David Rath přišel s novým nápadem, jak přilákat středočeské voliče. Žákům a studentům chce nabídnout jízdné do školy zdarma. Z krajských peněz dá proto desítky milionů korun na dotace dopravcům. Jenom do konce letošního roku by takový krok přišel kraj na nejméně 50 milionů korun. Přesné číslo ale bude záviset na tom, kolik žáků cestování zadarmo využije.

Střední Čechy v těchto dnech zaplavily billboardy, které na jízdné zdarma upozorňují. Kampaň platí krajský úřad a bude stát 2 miliony korun. ODS ale vadí, že na billboardech je i Rathův podpis. Rath se ale hájí, že jízdné zdarma sliboval už před minulými krajskými volbami: „Ten slib jsem opakovaně veřejnosti tlumočil.“  

Petr Bendl:

„Není, kdo by ho chválil, a tak se za krajské peníze, peníze daňových poplatníků, prostřednictvím billboardů a inzercí v novinách a podobně chválí sám.“

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)

K bezplatnému jízdnému bude žákům a studentům stačit jen potvrzení o studiu, kterým se v dopravních prostředcích prokážou. Kraj ale jen obtížně zkontroluje, zda žák do školy opravdu jel, nebo si dopravce na jeho jméno jízdenku vytiskl a nechal proplatit. „Může tam dojít k velmi mírným rozporům mezi realitou. Nicméně my předpokládáme, že do jednoho roku bude povinnost všech autobusových dopravců mít bezkontaktní čipové karty,“ poznamenal náměstek pro dopravu Robin Pošík (ČSSD).

 Za krajské peníze se propaguje i primátor Pavel Bém

Vlastní propagaci z krajských peněz ale nedělá Rath poprvé. Už minulý měsíc dal čtvrt milionu korun z krajských peněz za celostránkový inzerát v Blesku, kde se chlubil, jak jezdí se syny na kole. „To je evidentní zneužití financí v předvolební kampani. Peněz, které by měly být v silnicích, ve školách ve zdravotnictví,“ zlobí se Bendl.

Ani ODS ale nemá před svým prahem čisto. Například primátor Prahy Pavel Bém zaplatil z pražských peněz skoro 4 miliony korun, aby propagoval projekt Čistá Praha. Nechal polepit popelářské vozy a tramvaje zeleným srdcem, ke kterému ovšem ani on nezapomněl připojit svůj podpis.