ODS zapaluje „Vatry proti okupaci“, začala před Národním muzeem

Praha - Před Národním muzeem se dnes vzpomínalo na výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Po vyprávění přímých účastníků tehdejších událostí byly v rámci akce ODS „Vatry proti okupaci“ zapáleny symbolické pochodně. Další ohně vzplanou ještě v Příbrami, Kutné Hoře, Čerčanech, Kolíně, Nymburce a Mělníku. Od srpnové invaze uplynulo 41 let. V souvislosti s pobytem sovětských vojsk na území Československa bylo 290 lidí usmrceno a 577 těžce zraněno.

Pietní akt uvedl dobový záznam Československého rozhlasu oznamující okupaci Československa vojsky pěti států Varšavské smlouvy. Uzavřela ho píseň Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka. Akce se zúčastnili například první místopředseda strany David Vodrážka a senátor Alexandr Vondra. Oba odsoudili červnovou návštěvu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v Moskvě i to, že tam jednal mimo jiné s premiérem Vladimirem Putinem.

Před asi 40 lidmi vystoupil se svými vzpomínkami na srpen 1968 i herec Martin Štěpánek. „Dneska je mi líto jen jedno - že v českých učebnicích je toho tak málo o moderních dějinách,“ řekl. Pamětník Petr Coufal lidem řekl, aby hlavně nezapomínali: „To je ta největší chyba, která může národ postihnout.“

Reportáž Zuzany Maxové (zdroj: ČT24)

Armády SSSR, Maďarska, Bulharska, Polska a NDR překročily československé hranice těsně před půlnocí 20. srpna 1968 a bez vědomí tehdejších státních orgánů vpadly na území státu. V prvním sledu vstoupilo na území ČSSR zhruba 100 tisíc vojáků, 2 300 tanků a 700 letadel. Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750 tisíc vojáků. V Československu poté začalo dlouhé normalizační období, které ukončil až listopad 1989.