Babí léto bude teplé, dnes však udeří bouřky

Praha - Konec léta bude nadprůměrně teplý, ochladit by se mělo až v polovině září. Nejvyšší denní teploty se budou podle měsíčního výhledu meteorologů udržovat kolem 20 stupňů Celsia, do konce srpna ale vydrží příjemných 25 stupňů. Naopak výhled na dnešní den slibuje bouřky a přívalové deště - odpoledne přijdou do Čech a poté se budou postupně přesouvat na Moravu i do Slezska.

Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu se budou bouřky tvořit ve zvlněné studené frontě, která bude postupovat v pátek a v noci na sobotu přes Česko dále k východu. Bouřky budou místy doprovázet přívalové deště, ojediněle i kroupy a silný nárazový vítr. Během večera a noci na sobotu budou bouřky postupovat přes východní Čechy na Moravu a do Slezska a postupně se bude jejich četnost snižovat a intenzita slábnout.

V sobotu se ochladí až o deset stupňů, tepleji by podle meteorologů mělo být zase od nového týdne. Zatímco dnes se ručičky teploměru vyšplhají až ke 32 stupňům, sobota přinese ochlazení na 19 až 23 stupňů.

Telefonát meteorologa Štefana Handžáka (zdroj: ČT24)

Konec léta bude ve znamení příjemných teplot

Konec srpna bude teplý, poznamenají jej však srážky. Na pátek a na sobotu předpovídají meteorologové zataženo a oblačno, vydali i varování před silnými bouřkami. V neděli už však bude jasno až polojasno s denními teplotami k 25 stupňům. Týden od 24. srpna by pak mělo být převážně polojasno, nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 23 až 28 stupni. O víkendu pak teplé počasí sice vydrží, ale má být oblačno a přeháňky.

Začátek září pak bude oblačný až polojasný s občasnými přeháňkami. Místy se mohou vyskytnout i bouřky. Teploty přes den se budou pohybovat mezi 18 a 24 stupni, v noci pak mohou klesnout k osmi stupňům.V období od 11. do 20. září pak bude podle meteorologů polojasno, přeháňky jen místy. Teploty budou ještě vyšší než na začátku září, nejvyšší denní mezi 20 a 26 stupni Celsia. V noci se však může ochladit až na šest stupňů. Chladnější podzimní počasí se pak očekává od poloviny září.