Česko nakoupí vakcínu proti prasečí chřipce jen pro půl milionu lidí

Praha - Česká republika nakonec nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce, které vystačí pro půl milionu lidí. Vakcíny dodá firma GlaxoSmithKline (GSK), druhým zájemcem na dodání byla společnost Novartis. Po mimořádném jednání vlády to oznámil premiér Jan Fischer. Původně vláda chtěla nakoupit až 2,5 milionu vakcín, podmínky nabízené farmaceutickými firmami však nebyly výhodné. V Česku bylo zatím potvrzeno 217 nakažených, nikdo nezemřel.

Jednání s firmami se prodlužovalo, protože se s nimi vláda nemohla dohodnout na přijatelných podmínkách. Podle Fischera daly firmy vládě najevo, že pokud nepřijme jasné stanovisko do dnešního poledne, tak z jednání odstoupí, proto bylo svoláno mimořádné zasedání kabinetu. Pro volbu GSK nakonec rozhodlo to, že všechny vakcíny může dodávat na podzim, Novartis to prý zaručit nemohl.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková uvedla, že firmy jsou si vědomy svého výhodného postavení v situaci narůstajících počtů nemocných prasečí chřipkou. Jednání tak nebylo zcela standardní - firmy nechtějí zodpovídat za nedodání vakcín ani za jejich vedlejší účinky. Podle náměstka Marka Šnajdra vakcíny nabízejí pouze čtyři firmy na světě.

Ministerstvo bude doporučovat lidem, aby se nechali naočkovat také proti běžné sezonní chřipce, která má stále závažnější charakter. Ročně jí v Česku podlehne na 2500 lidí, zejména starších a oslabených.