ČT: Autonomní nacionalisté vyhrožují svědkyním žhářského útoku ve Vítkově

Praha - Na internetu se objevily výhrůžky pravicových extremistů namířené proti svědkům dubnového žhářského útoku ve Vítkově. Zjistila to Česká televize, která vzápětí informovala policii. Ta začala zkoumat, zda se opravdu jedná o výhrůžku a jestli je nutné učinit nějaká bezpečnostní opatření.

Článek nese datum 19. srpna, ale na stránkách se objevil teprve dnes po poledni. „Víme o vás, Zuzano O. a Žaneto F.,“ píše se v článku nazvaném Vítkovští žháři anebo policejní lháři. Autonomní nacionalisté v něm spekulují o finanční motivaci údajných svědkyň, které měly křivě svědčit o podílu čtveřice neonacistů, kteří měli spáchat žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově. Co konkrétně by mělo oběma údajným svědkyním hrozit, se v článku nepíše.

Policejní mluvčí Miroslav Pech:

„Pokud by zjištěné informace vedly k tomu, že opravdu budou někteří svědci ohroženi, jsme samozřejmě připraveni učinit adekvátní opatření k jejich ochraně.“

Mluvčí severomoravské policie Miroslav Pech potvrdil, že kriminalisté budou záležitost prověřovat. „Vedení kriminálky uvedlo, že se tím bude zabývat. Musíme posoudit, zda se to dá považovat za výhrůžky,“ řekl Pech.

Ve stejném textu odsuzujícím postup policie autor tvrdí, že vyhrůžkám čelí také rodiny zatčených pravicových nacionalistů. Jedna se dokonce v obavě o život údajně přestěhovala. „To nebudeme po dohodě s vyšetřovateli komentovat,“ řekl pouze Pech.