Rakousko zpřísní pokuty za rychlost a alkohol

Vídeň – S velmi nabitou peněženkou bude muset od září jezdit ten, kdo se před jízdou napije nebo hodlá porušovat rychlostní limity. Balíček dopravních zákonů totiž zahrnuje mimo jiné nejnižší sazby za tyto přestupky. Za 0,5 nebo více promile alkoholu v krvi stanoví pokutu od 300 eur (asi 7 650 korun), za překročení rychlosti o více než 30 km/h je minimální sazba 70 eur (asi 1 800 korun). Spodní limity za překročení rychlosti v Rakousku dosud neexistovaly, za alkohol byly nižší.

Za překročení rychlosti o více než 30 km/h tak řidič zaplatí podle posouzení policisty pokutu ve výši 70–726 eur, pokud překročí limit o více než 40 km/h v obci či 50 km/h mimo obec, bude chudší nejméně o 150 eur a na dva týdny také o řidičský průkaz. Další novinkou, kterou zavádí ministryně dopravy Doris Buresová, je, že budou od září hříšní řidiči trestáni stejně ve všech spolkových zemích.

Tresty za řízení pod vlivem alkoholu se zvýší o necelých sto eur. Dnes zaplatí řidič, který je přistižen s 0,5–0,79 promile pokutu v rozmezí 218–3 633 eur. Nově to bude 300–3 700 eur. Ti, kdo budou mít v krvi přes 0,8 promile, zaplatí 800–3 700 eur.

Nová pravidla se týkají i bezpečnosti dětských pasažérů. Pokud nebudou děti řádně připoutány v dětské sedačce, budou muset řidiči navštěvovat kurzy.

Peníze z pokut by měly z větší části plynout do dopravního bezpečnostního fondu. Do něho kvůli úsporným opatřením v krizi rakouská vláda nyní přispívá méně.