Za okupace ji odvezli do SSSR, teď hledá české kořeny

Moskva/Praha – Srpnové události roku 1968 v Československu mají i po 41 letech své záhady. Jednou z nich je osud Natálie Blochinové z Tuly u Moskvy. Její otec byl v roce 1968 jedním ze sovětských okupačních vojáků. A Natálii před několika lety prozradil, že ji jako osiřelé novorozeně tajně přivezl z Československa. Exklusivní materiál pro ČT24 připravil moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka s kolegou Liborem Ungermannem. Po životním osudu Natálie Blochinové nyní pátrají odborníci v Rusku i v Česku.

O tom, že Natálie Blochinová, rozená Dračevová, není dcerou svých rodičů, se dozvěděla před pár lety, po smrti své matky. Od té doby řeší záhadu, odkud vlastně pochází. Její životní příběh ale podle všeho souvisí se srpnovou okupací. Její otec Venjamin Dračev byl tehdy v Praze jako ruský voják. Při nepokojích u Českého rozhlasu 21. srpna 1968 zachránil z hořícího domu opuštěné novorozeně. Později dívku odvezl do Ruska a vzal ji za svou. 

„Otec mi řekl, že mě jako voják zachránil v Československu a že mu mám být vděčná. Vynesl mě prý z hořícího domu, kde byla zraněná stará žena, všichni ostatní byli mrtví. A co prý ještě chci. Hledat svého biologického otce?“ říká Natálie Blochinová. 

Reportáže Josefa Pazderky a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

A právě tato otázka Natálii nejvíc zajímá. Kdo jsou vlastně její praví rodiče? A tak po nich začala pátrat. Podle všeho Venjamin Dračev skutečně v srpnu 1968 v Československu sloužil. Byl majorem sedmého výsadkového pluku, který se ocitl v Československu na letišti v Ruzyni nebo ve Vodochodech a odtud mířil 21. srpna k Českému rozhlasu.  

Dítě později údajně provezl z Prahy až do sovětského Pskova. V Rusku na něj totiž čekala manželka, která nemohla mít děti. „Hrozně moc mě prosila, abych jí pomohl a nějaké dítě přivezl. Tak jsem pomohl,“ vzpomíná Venjamin Dračev. 

To se ale nezdá historikům. Jak mohl sovětský voják bez problémů v tak vypjaté době vyvézt novorozeně? „Těžko si dokážu představit, že by bylo něco takového možné. Kontroly na příjezdu i vjezdu do Sovětského svazu byly i pro vojáky docela přísné. Ano, jezdili ve vojenských konvojích, létali letadly, ale vždy se kontroloval počet lidí a jejich zařazení. Dostat v takovém prostředí do Sovětského svazu nepozorovaně malé dítě bylo velmi složité,“ vysvětluje Nikita Petrov, ruský historik. 

Na českou stopu ale ukázali rodiče Natálie a této verzi by mohl nasvědčovat i její rodný list. Ten byl vystavený v Pskově s datem 30. 10. 1968. Tamní úřady ale dnes tvrdí, že dítě s tímto jménem se ve městě nenarodilo a že doklad musel někdo zfalšovat. 

Pochybnosti o původu Natálie nevyvrátilo ani pátrání historiků z Ústavu pro studium totalitních režimů v Česku. Hledali záznam z roku 1968 o dítěti, které by někdo postrádal. Prostudovali stovky dokumentů a takovou stopu zatím nenašli. To ale podle nich neznamená, že se už nemůže objevit. 

České prameny jsou sice nejspíš vyčerpané, další stopy by ale podle nich mohly být v materiálech ruských archivů. „Z mého úhlu pohledu by bylo dobré prostudovat si personální spis toho důstojníka, protože o tomhle by tam musely být nějaké záznamy,“ míní Daniel Povolný z Vojenského historického ústavu. Takové pátrání ale bude nepochybně komplikovat fakt, že Rusko ani 41 let od trpké události veřejnosti dveře do svých archivů zatím dokořán neotevřelo. 

Natálie Blochinová:

„Je to jako bych neměla minulost. To je hrozný pocit.“

Sama Natálie připouští, že má pro českou stopu málo důkazů. Otec s ní ze strachu z trestního stíhání přestal komunikovat, matka zemřela a možností zjistit pravdu každým dnem ubývá. 

Natálii teď zůstává několik málo jistot. Ví, že není dítětem svých rodičů. Že její rodný list je zfalšovaný a že otec i příbuzní ve slabé chvilce ukázali směrem do Československa. Sama připouští, že tato verze může být falešná. Přesto prosí každého, kdo by o ní mohl něco vědět, aby se ozval České televizi.  

  • Natálie Blochinová rozená Dračevová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1063/106238.jpg
  • Venjamin Dračev s manželkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1063/106244.jpg
  • Rodný list Natálie Dračevové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1063/106239.jpg