Policie už nevylučuje, že si útok na Topolánka někdo objednal

Brno - Policisté už nevylučují, že si páteční útok na předsedu ODS a expremiéra Mirka Topolánka někdo objednal. Dlouho přitom tvrdili, že pro to neexistují žádné indicie. Televizi Nova se už v sobotu přihlásil muž, jenž se označil za jednoho z útočníků – je to zřejmě tentýž muž, po kterém pátrají policisté. Ten uvedl, že měli za úkol udělat na předvolební akci rozruch. Jméno zadavatele nezveřejnil, prý se ale půjde přihlásit na policii. Topolánek dnes odmítl policejní ochranu mítinků. ČSSD televizi vyzvala, aby záznam rozhovoru s mužem, který se označil za jednoho z útočníků, zveřejnila „celý, nesestříhaný a nijak neupravovaný“.

Objednávku útoku připustila dnes odpoledne břeclavská policejní mluvčí Alice Čechová: „Máme nové informace, k nimž se zatím ale nemůžeme vyjádřit, prověřujeme to.“ Policisté teď potřebují vyslechnout jednoho z útočníků: „Zda se jednalo pouze o zkratové jednání, nebo předem promyšlenou akci, bude možno stanovit až po vyslechnutí některého z aktérů,“ uvedla mluvčí.   

Policisté znají jména dvou mužů, kteří se na útoku pravděpodobně podíleli. Je mezi nimi majitel auta, jehož registrační značku policii oznámili svědkové incidentu. „Muži se zdržují mimo místa svého trvalého bydliště a dosud se nepodařilo je zadržet. S nasazením všech dostupných prostředků po nich pátrají policisté celé republiky,“ řekla Čechová.   

Televize Nova uvedla, že muž, který se jí přihlásil, pracuje v ochrance. On i jeho kumpáni prý měli dostat odměnu v řádu desetitisíců korun za to, že udělají rozruch na mítinku. „Část peněz jsme dostali, ale zbytek ne,“ řekl Nově šéf útočníků. Dodal, že půjdou na některou z policejních stanic a budou vypovídat. Míní, že se s komplici nedopustil žádného trestného činu, ale jen přestupku. Hodlá prý také samozřejmě podat trestní oznámení na neznámého pachatele - člověka, který si prý u nich útok objednal. „Já se cítím v podstatě podvedený, uvedený v omyl, a mám s tím v současné chvíli nemalé trable,“ řekl. 

Čtveřice mužů zaútočila na Topolánka v Hustopečích u Brna a trefila jej údajně kamenem do hlavy. Právníci občanských demokratů už v pátek podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle Čechové policisté případ vyšetřují jako výtržnictví a útok na veřejného činitele. V případě odsouzení útočníkům podle Čechové hrozí až tři roky vězení.