Schwarzenberg: TOP 09 získá deset procent, lidovci také projdou

Praha - Strana TOP 09 má podle svého předsedy Karla Schwarzenberga reálnou šanci dostat se po předčasných říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Odhaduje, že by strana mohla získat deset procent hlasů. To odpovídá například srpnovému průzkumu Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Sám Schwarzenberg se podle průzkumů veřejného mínění také těší největší oblibě mezi politiky. Jak sám ale říká, týden v politice je dlouhá doba a vše se může ještě změnit. Předčasné volby proběhnou 9. a 10. října.

TOP 09 se podle Schwarzenberga daří dobře a lidé ji berou vážně: „Už začaly první intriky a pomalu se k nám dostávají i různí lidé, kteří vidí, že by se někde mohli svézt,“ řekl ve Studiu 6. Podle něj se do sněmovny dostane i KDU-ČSL, strana, které právě TOP 09 může odlákat řadu voličů. Ve zmiňovaném průzkumu FF UP lidovci překročili pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu, statistická odchylka činí ale dvě až tři procenta.

Schwarzenberg ale nepovažuje za největšího politického soupeře ani lidovce, ani žádnou jinou stranu. „Naším soupeřem je stav politické scény v Čechách, ne někdo konkrétní,“ myslí si. Právě někdejší šéf lidovců Miroslav Kalousek se Schwarzenbergem TOP 09 spoluzakládal; ve straně je například i bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová. Co se možných povolebních vyjednávání týká, Schwarzenberg odmítá koalici s komunisty i domluvu se sociálními demokraty, pokud bude zachováno její současné vedení. „S nynějším vedením bych to neviděl jako smysluplné,“ prohlásil. V zásadě by ale mělo platit, že člověk hovoří s každou demokratickou stranou, podotkl.

Karel Schwarzenberg ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg:

„Když jde člověk do politiky, vždy si musí uvědomit, že ho někteří nebudou mít rádi, že budou útoky, pomluvy, to k tomu řemeslu patří.“

Předvolební kampaň strany, která se podle jejího šéfa chce zasadit hlavně o průhlednost při přidělování státních zakázek a rozhodování úřadů vůbec, pomalu startuje. Schwarzenberg se bude věnovat hlavně Praze, jejíž kandidátku vede, ale jako šéf strany musí podle svých slov projet Česko „od Aše až po Strážnici“. Koloritem letošních předvolebních mítinků jsou útoky antisympatizantů stran, a to nejen slovní. Sociální demokraté čelili vajíčkům, šéf ODS Mirek Topolánek zase dostal v pátek v Hustopečích kamenem do hlavy. Schwarzenberg se útoků nebojí. To podle něj patří k riziku povolání. Sám v minulosti čelil útoku rajčetem; kámen je ale už za hranicí, myslí si.