V Budějovicích vybuchl parovod, poškodil 25 aut

České Budějovice - V Českých Budějovicích v Alešově ulici krátce po půl třetí prasknul parovod a poškodil asi 25 aut. Jedna žena měla být údajně zraněna, tato zpráva se ale zatím nepotvrdila. Několik lidí, kteří nehodu vidělo, ale utrpělo šok. Do nemocnice naštěstí nemuseli. Alešova ulice je uzavřena. Proč parovod praskl, se zatím neví.

Ředitel Teplárny České Budějovice Zdeněk Blažek zatím nezná přesnou příčinu nehody, na místě ji s odborníky zjišťuje. „Parovod byl v místě minulý týden opravován a dnes byl opětovně napojen,“ řekl. Podle jeho dosavadních informací nebyla poruchou zasažena větší část města. „Teplou vodu nebude mít objekt mateřské školy a snad jeden rodinný dům,“ uvedl cestou na místo.

Školka, která leží těsně u místa výbuchu, byla v provozu. Přibližně deset minut po příjezdu ale mohli záchranáři začít rodiče uklidňovat, že žádné dítě není zraněno. O obrovském štěstí ale hovořili záchranáři nejen v souvislosti s dětmi. Například muži pracující na nedaleké stavbě vyvázli jen s odřeninami.

Reportáž a živý telefonát Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Výbuch podle mluvčího policie nezpůsobil žádný kráter. „Parovod explodoval v místě výkopu, jenž vznikl při opravách. Tlakem bylo vymrštěno litinové koleno o průměru asi 40 centimetrů a délce asi tři metry,“ popsal mluvčí situaci v nepřístupném místě. Policie tam teď dokumentuje škody. Známy budou až pozdě večer. Zatím ani neví, kolik aut má poškozená skla a plechy, kolik z nich je jenom postříkáno bahnem a usazeninami z parovodu.