Nejvíce se kradou škodovky, nejohroženější jsou ale luxusní auta

Praha – Největší riziko, že přijdou o auto, hrozí podle některých pojišťoven majitelům tzv. prémiových německých značek – Audi, BMW nebo Mercedes. Odborníci ovšem upozorňují na to, že v absolutních číslech je poněkud odlišná situace, nejvíce se kradou ta auta, kterých je nejvíce – vozy značek Škoda, Ford, Renault nebo Volkswagen. Nejméně se musí zlodějů bát majitelé asijských vozidel, překvapivě včetně poměrně drahých značek Subaru či Mitsubishi.

Podle statistik ČSOB Pojišťovny ukradli zloději každé patnácté pojištěné audi a každý třináctý mercedes, alfu nebo BMW. Podobnou statistiku má také pojišťovna Allianz. „Dále je to značka Škoda, po které je také velká poptávka,“ uvedla mluvčí Allianz Pavla Paseková. Pojišťovna ČSOB naopak nezaregistrovala prakticky žádnou krádež vozů od výrobců Subaru, Mitsubishi, Suzuki či Chevrolet. Přílišný zájem prý také nemají zloději o citroëny a fiaty.

„Takováto zpráva majitelům vozidel, o kterých se zmiňuje, mnoho neříká. Neobsahuje totiž žádné srovnávací číslo, podle kterého je statistika postavena. Pouze informuje o tom, že menší pojišťovny nekopírují statistiky prodaných a evidovaných vozidel na českém trhu. Jinak by na předních místech musela být značka Škoda, Ford, Renault, VW, Peugeot a Opel,“ reagoval odborník, který si nepřál být jmenován.

Také mluvčí Kooperativy Marek Vích míní, že za jednotlivé pojišťovny je tato statistika spíše nepřesná a odráží to, jak jsou úspěšné v jednotlivých oblastech trhu. Obecně podle něj neplatí to, že čím dražší auto, tím vyšší pravděpodobnost odcizení. Na počet je totiž nejvíce krádeží u nejprodávanějších značek, tedy Škodovek, Volkswagenů nebo Renaultů.

Nejběžnějším místem krádeží aut jsou ulice, parkoviště či dokonce garáže v místě bydliště majitele automobilu, upozornil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Nepříjemné překvapení však podle něj často čeká řidiče také po nákupech v hypermarketech, večeři v restauraci, ale i po návštěvě příbuzného v nemocnici nebo procházce s dětmi v zoologické zahradě. Třikrát už ČP likvidovala i případ, kdy havarijně pojištěný vůz zmizel před věznicí.