Útočníci na Topolánka se přihlásili, výslech obvinění nepřinesl

Praha - Čtyři muži, kteří údajně zaútočili v pátek v Hustopečích u Brna na předsedu ODS Mirka Topolánka, se v pondělí přihlásili pražské policii k výslechu. Jeden z nich při odchodu novinářům řekl, že policie žádné obvinění prozatím nevznesla. Motivem činu byla podle něho slíbená finanční odměna. Muž také bez bližších podrobností naznačil, že objednavatelem akce mohl být někdo „z organizačního týmu pana Topolánka“. Mluvčí ODS Martin Kupka to označil za nesmysl.

Je tam prostě ta možnost, že to bylo ze strany nebo z organizačního týmu pana Topolánka. Nechci teď uvádět nic blíž," řekl novinářům muž, který odmítl uvést své jméno. Televize Nova, jíž se o víkendu přihlásil, jej označuje jako Martina K. Pražská policejní mluvčí v reakci odmítla uvést jakékoliv podrobnosti s odkazem na fakt, že výslech vedli policisté z Břeclavi. Jejich mluvčí se k podrobnostem výslechu taktéž nevyjádřila.

Čtveřice na Topolánka na koupališti v Hustopečích házela kameny a podle některých svědků i vejce. Muži trvají na tom, že po Topolánkovi házeli jen vejce, nikoli kameny. Předsedovi ODS způsobily házené předměty tržnou ránu na čele. Policisté již v sobotu uvedli, že znají jména dvou útočníků, jeden z nich údajně řídil auto, kterým muži odjeli. Registrační značku auta útočníků ohlásili policistům svědkové incidentu.

Topolánek: Zavání to připravenou provokací (zdroj: ČT24)

Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík pro ČT:

„My považujeme všechny lidi, kteří se dopouštějí porušování zákona, za nevěrohodné. Jestliže jednou zákon porušili, pak není důvod jim věřit.“

Občanští demokraté podle manažera jihomoravské volební kampaně Zdeňka Mokrého nezměnili názor a na svých mítincích si ani po víkendu nepřejí žádnou ochranku ani policejní ochranu. Nic nezměnili ani na svém trestním oznámení, které bezprostředně po útoku podali na neznámého pachatele. Tvrdí v něm, že útočníci ohrozili také další lidi, kteří byli kolem Topolánka, a to včetně dětí. Podle představitelů ODS šlo nejspíš o připravenou akci.