Proti tunelování vědy protestovalo asi 600 lidí

Praha - Na pražském Palachově náměstí protestovalo kolem šesti set lidí, vědců i studentů, proti tunelování české vědy a kultury. Vadí jim krácení dotací Akademii věd ČR (AV). Chtějí také dosáhnout odvolání Rady pro výzkum, vývoj a inovace, která navrhla, aby se dotace akademii snížily v příštích třech letech o polovinu. Vědcům se nelíbí, že by se finance měly přesunout ze základního výzkumu směrem k aplikační sféře, tedy k podpoře inovací ve firmách.

„Celý ten absurdní systém hodnocení české vědy byl vypracován nekvalifikovanými lidmi, kteří naprosto nezohlednili připomínky skutečných znalců,“ uvedl Martin Krummholz z Ústavu dějin umění AV. Protestující měli transparenty s nápisy „Věda žije! Jak dlouho?“ nebo „Bez vědy a bez kultury stanou se z nás brzy nuly!!!“. Na akci vystoupili s projevy třeba teolog Tomáš Halík nebo biolog a filozof Stanislav Komárek. Mezi demonstranty zavítal i lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Akci svolalo fórům s názvem Věda žije!, které sdružuje asi tři čtvrtiny ústavů Akademie věd ČR.

Způsob financování vědy a výzkumu ze státního rozpočtu podle nového hodnocení vědeckých výsledků má platit už od příštího roku. Cílem nového systému je zvýšit tok peněz na aplikovaný výzkum s přímým dopadem do výroby na úkor základního výzkumu, jehož baštou je v Česku akademie. Více peněz proto dostane výzkum financovaný ministerstvem průmyslu a obchodu, Grantová agentura ČR a nově zřizovaná Technologická agentura. „Česko dává na aplikovaný výzkům pouze čtyřicet procent všech prostředků, zatímco na základní výzkum jde šedesát procent. To nemá ve světě obdoby, tam jde na základní výzkum pouze dvacet až třicet procent státní podpory,“ tvrdí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Karel Sperlink, který záměr vlády ještě s Hospodářskou komorou podporuje. Proti snižování rozpočtu AV jsou naopak ČSSD, lidovci a komunisté.

Protesty proti tunelování vědy (zdroj: ČT24)

Akademici už jednou protestovali

Proti plánu zkrátit finance pro akademii už v červenci protestovalo asi 200 akademiků. Šéf akademie Jiří Drahoš se také sešel s premiérem Janem Fischerem, který přislíbil, že škrty v rozpočtu nebudou tak drastické a pro příští rok přislíbil najít ještě v rozpočtu půl miliardy korun navíc. Podle Drahoše se tak nebudou muset propouštět vědečtí pracovníci, omezí se alenákup nových vědeckých přístrojů a některé další investice. RozpočetAkademie věd se měl původně snížit z letošních 5,88 miliardy korun na 4,92 miliardy.