ODS chce v příštích volbách hlasovat přes internet

Praha - Občanští demokraté představili svou vizi reformy volebního systému. Chtějí pro příští volby do poslanecké sněmovny navrhnout, aby se mohlo hlasovat prostřednictvím internetu nebo volebních terminálů. ODS připravuje i návrhy, které počítají s potřebnou změnou české ústavy. Podle místopředsedy strany Ivana Langera jde o revoluční novinku, která dosud funguje jen v několika zemích. Možnost budoucího hlasování po internetu dnes podpořila i ČSSD.

Podle představ občanských demokratů by se mohly elektronické volby zavést do čtyř let. Nový systém by se ale podle Langera mohl vyzkoušet již v senátních volbách v roce 2012. Elektronické volby totiž podle něj přináší značná pozitiva, a tak by měly být zavedeny do praxe co nejdříve.

„Elektronické volby přinesou několik zásadních věcí velmi užitečných pro praktický život – možnost volit z jakéhokoli místa na světě, odbourání bariér pro aktivní zapojení do voleb, zrychlení sčítání hlasů, zjednodušení administrativy, která souvisí s volbami, a samozřejmě přinášejí úsporu nákladů,“ uvedl na brífinku Langer.

Brífink ODS (zdroj: ČT24)

Rizikem je bezpečnost, v zahraničí však systém funguje 

Elektronické volby začalo ministerstvo vnitra společně s Českým statistickým úřadem připravovat už loni. Tehdejší ministr vnitra Langer a předseda ČSÚ Jan Fischer v dubnu 2008 podepsali memorandum o přípravě koncepce, testování a realizaci systému elektronických voleb. O tom, zda v budoucnu lidé budou moci přes počítač volit, ale musí rozhodnout parlament. Předpokladem elektronického hlasování je také spolehlivý systém zabezpečení, který zabrání dvojitému hlasování.

Zkušenosti s internetovými volbami mají například Spojené státy, Švýcarsko nebo Británie. Parlamentní volby s hlasováním po internetu se v roce 2007 konaly také v Estonsku.